Україна

В Україні хочуть скасувати спецдозволи на зайняття народною медициною

Міністерство охорони здоров’я ініціює скасування спеціальних дозволів на зайняття народною медициною, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Відповідний проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я, а також до закону “Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності” оприлюднено на сайті міністерства.

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, наявність спеціального дозволу на зайняття народною медициною в особи, що володіє народними методами лікування, не гарантує безпечність їх використання, якість та своєчасне надання медичної допомоги.

Водночас автори законопроекту наголошують, що в державі готують достатню кількість фахівців, які закінчили медичні виші і можуть надавати якісну допомогу.

“З урахуванням викладеного пропонується скасувати спеціальний дозвіл на зайняття народною медициною (цілительством) шляхом скасування статті 74¹ Основ законодавства України про охорону здоров’я, в якій передбачається порядок видачі зазначеного дозволу”, – йдеться в документі.

Згідно з прес-релізом МОЗ, регламентація роботи цілителів – не в компетенції відомства, оскільки практика народної медицини не відповідає сучасним медичним науковим знанням.

“Народні методи не входять до арсеналу сучасної доказової медицини, а отже, їх безпека та ефективність ніким і ніколи не перевірялася в умовах строгих наукових експериментів”, – стверджує МОЗ.

 

 

 

One Comment

  1. МОЗ – це Супрун тобто. А стосовно спеціалістів – те, що вони вийшли з ВИШів, не означає, що вони щось вміють, враховуючи рівень корупції в країні і в тих самих ВИШах, де вчать тільки гроші рахувати.

Back to top button