Цікаве

Стало відомо, як зміни клімату вплинуть на урагани

Стало відомо, як зміни клімату вплинуть на урагани

Фото: pixabay.com
Ураган у Флориді

Урагани живляться від виділення тепла, коли вода, що випаровується з поверхні океану, конденсується у вигляді штормового дощу.

Зміна клімату збільшує верхню межу сили ураганів та інтенсивності дощу, а також підвищує середній рівень моря і, отже, штормові нагони. Вплив на загальну кількість ураганів наразі незрозумілий, як і інші аспекти, пише Inverse.

При цьому вчені очікують, що дедалі більше з них будуть сильними штормами. Дослідження були зосереджені на ураганах, зміні клімату та кругообігу води протягом багатьох років.

Зазначається, що температура океану та атмосфери має вирішальне значення для розвитку ураганів. Урагани живляться від виділення тепла, коли вода, що випаровується з поверхні океану, конденсується у вигляді штормового дощу.

“Більш теплий океан виробляє більше випаровування, а це означає, що в атмосфері доступно більше води. Більш тепла атмосфера може утримувати більше води, що сприяє більшій кількості опадів. Чим більше дощу, тим більше виділяється тепла, а більше виділяється тепла, отже, сильніший вітер”, – стверджують експерти.

Вчені також мають високу впевненість у тому, що швидкість вітру збільшиться при потеплінні клімату, і що частка штормів, які переростуть у потужні шторми категорії 4 або 5, збільшиться. Подібно до норми опадів, збільшення інтенсивності засноване на фізиці екстремальних опадів.

Збиток експоненційно залежить від швидкості вітру, тому сильніші шторми можуть мати більший вплив на життя та економіку. Потенційні збитки від шторму категорії 4 з вітром 150 миль на годину, як у Ієна при виході на сушу, приблизно в 256 разів більші, ніж від шторму категорії 1 з вітром 75 миль на годину.

“Сильніші шторми збільшують ймовірність більш високих нагонів, а підвищення температури викликає підвищення рівня моря, що збільшує висоту води, тому тепер штормовий нагін вищий, ніж раніше, щодо суші. В результаті існує високий ступінь достовірності збільшення ймовірності сильніших штормових нагонів”, – додали дослідники.

Нагадаємо, на узбережжя Мексиканської затоки Флориди 28 вересня налетів ураган Ієн – один із найпотужніших у США за останні роки.

Наслідки катастрофічні: ураган Ієн у Флориді забрав життя 19 людей


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button