Україна

В Угорщині анонсували активізацію переговорів з Україною


В Угорщині анонсували активізацію переговорів з Україною

Головування Угорщини в Європейській Раді вимагатиме більше дипломатичних зусиль. У Будапешті очікують регулярного спілкування між лідерами двох країн.

Переговори між Будапештом та Києвом під час угорського головування в Раді ЄС з 1 липня будуть активними та регулярними, однак Угорщина не планує надавати військову допомогу Україні через Європейський фонд миру. Про це заявив політичний радник премʼєр-міністра Угорщини Балаж Орбан, повідомляє Суспільне.

“У питанні Європейського фонду миру… ми не хочемо брати участь у військовій підтримці України. Тому що це угорська позиція протягом тривалого часу. Ми намагаємося домовитися з нашими європейськими партнерами, щоб вони хотіли долучитися. Але водночас, ми самі не хочемо бути залученими”, – сказав чиновник.

За його словами, Угорщина підтримує фінансування Європейського фонду миру, однак гроші потрібно спрямувати на інші напрямки, а не на підтримку України.

“Переговори тривають, і це є причиною дискусії про те, як зробити так, щоб Угорщина могла сказати, що наші ресурси не є частиною Європейського мирного фонду, спрямованого на Україну, а йдуть на два інші напрямки. Тому я б розглядав це як технічну перешкоду. Ми повинні переконатися, що наші європейські партнери хочуть надсилати свої гроші в Європейський мирний фонд, в Україну, а ми не хочемо цього робити, і це має бути зроблено належним чином”, – додав радник прем’єр-міністра Угорщини.

Він не розповів, про що саме спілкувалися президент Зеленський та Віктор Орбан під час круглого столу в Єврораді, однак стверджує, що діалог між країнами посилиться.

“З першого липня ми перебираємо президентство у Європейській Раді. Тому це вимагає більше дипломатичних зусиль з угорської сторони, хоча у нас складні й різні погляди з Україною, але це не означає, що нам не потрібно спілкуватися в цій ситуації. Я очікую більш частого і більш регулярного спілкування між двома лідерами”, – підсумував Балаж Орбан.

Нагадаємо, під час саміту ЄС у Брюсселі прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Вони провели коротку розмову. Судячи з трансляції із залу засідань, Віктор Орбан сам підійшов до президента України та потис йому руку. 

В ЄС заявили, що головування Угорщини не матиме жодного впливу

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five − 1 =

Back to top button