Україна

В Росії засудили чотирьох кримських татар до позбавлення волі в колонії суворого режиму

Їх звинуватили у приналежності до ісламської політичної партії, яка заборонена в Росії з 2003 року, однак на території України і більшості країн світу діє без обмежень на рівні національних законодавств

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив чотирьох громадян України, кримських татар, до позбавлення волі в колонії суворого режиму строком від 12 до 18 років нібито за їхню причетність до організації “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, – інформує 1NEWS.

“Наші громадяни отримали максимальні терміни відбування покарання у колонії суворого режиму: Ленур Халілов – 18 років, Руслан Месутов – 18 років, Руслан Нагаєв – 13 років, Ельдар Кантеміров – 12 років”, – зазначила Денісова.

Вона назвала справу “Хізб ут-Тахрір” “сфабрикованою” і засудила рішення російського суду щодо українських громадян.

“Здійснюючи судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними громадянами України, країна-окупант РФ порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Загальну декларацію прав людини”, – додала вона.

На сторінці громадського руху родин кримських політв’язнів “Кримська солідарність” повідомляється, що на засіданні суд відмовив стороні захисту у всіх заявлених клопотаннях і став на бік обвинувачення, водночас скасувавши обвинуваченим арешт на майно.

Раніше під час дебатів сторін прокурор попросив для підсудних від 14 до 19 років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті в анексованому Росією Криму, Халілов був головою і засновником мусульманської громади “Алушта”, а Месутов був у ній охоронцем. Кантимиров, своєю чергою, закінчив Київський ісламський університет і є знавцем арабської мови.

Усіх чотирьох чоловіків затримали після обшуків за місцями їхнього проживання 10 червня 2019 року, і відтоді вони перебували в ув’язненні.

Їх звинуватили у приналежності до ісламської політичної партії, яка заборонена в Росії з 2003 року, однак на території України і більшості країн світу діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button