Україна

В Раду внесли законопроєкт про мобілізацію студентів 30+


В Раду внесли законопроєкт про мобілізацію студентів 30+

Нардепи пропонують скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто здобуває другу вищу освіту після 30 років.


До Верховної Ради внесли законопроєкт № 9672 про скасування відстрочки від мобілізації для тих, хто отримує другу вищу освіту після досягнення 30-річного віку. Про це йдеться в карті проєкту закону на сайті парламенту.
 
У документі пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
 
“Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України Про освіту, якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти…”, – йдеться в законопроєкті.
 
У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

 
В пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної агресії українці почали зловживати цією нормою закону, щоб уникнути мобілізації.
 
Так, у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту. У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників.
 
Нагадаємо, раніше Міністерство оборони затвердило новий список хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядкувало проходження служби обмежено придатними.

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія заявив, що чоловіків, які виїхали за кордон за допомогою підроблених довідок про “непридатність” до мобілізації, можуть екстрадувати до України та покарати відповідно до законодавства. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button