Україна

В ОП відзначили прогрес у діалозі з Угорщиною


В ОП відзначили прогрес у діалозі з Угорщиною

З 11 пунктів, які запропонувала угорська сторона, фактично узгодили вже п’ять. У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції.


В Офісі президента відзначають прогрес у діалозі з Угорщиною про покращення двосторонніх відносин: з 11 пунктів, які запропонувала Угорщина, вже узгодили п’ять. Про це повідомила пресслужба ОП в четвер, 4 квітня.
 
У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи, робота триває й буде фіналізована в найкоротші строки.
 
Також є суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні.

Так, у пункті пропуску Лужанка – Берегшурань уже цього місяця почнуть пускати вантажівки без обмеження ваги. Крім того, відкриють новий пункт пропуску Велика Паладь – Надьгодош, це допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною.
 
“Нові перспективи на економічному, інфраструктурному, соціальному та інших напрямах дадуть обом нашим країнам змогу стати сильнішими й заможнішими. За кожним із цих напрямів сформовані спільні робочі групи. І вони вже виробили пакет ефективних рішень”, – розповів керівник ОП Андрій Єрмак.
 
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зазначила, що сьогодні буде надана позиція у вигляді конкретних кроків, які бачить українська сторона щодо кожного з блоків питань, які стосуються двосторонніх відносин у частині захисту угорської національної меншини. 

 
Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі з журналістами після засідання Ради Україна-НАТО в Брюсселі заявив, що Україна зробила кроки, щоб Угорщина розблокувала 500 млн євро від ЄС.
 
“Є одне питання, яке давно висить у повітрі. Це блокування Угорщиною восьмого траншу Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро”, – зазначив він.
 
Голова МЗС додав, що Київ зробив необхідні для зняття блокування кроки.
 
Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто перебував з візитом в Україні в січні цього року. Тоді в Ужгороді відбулася зустріч із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button