Україна

В ОП уточнили плани ратифікації Римського статуту


В ОП уточнили плани ратифікації Римського статуту

З ратифікацією Римського статуту Україна матиме вигоди, оскільки стане повноцінною учасницею МКС і матиме нові права.

Україна відновила роботу по ратифікації Римського статуту. Про це в інтерв’ю Голосу Америки повідомила Ірина Мудра, заступниця керівника Офісу президента України.

Ірина Мудра підкреслила, що особисто підтримує ратифікацію Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд, але яка досі не ратифікована Україною

“Я знаю, що і Генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв’язати питання з ратифікацією до кінця цього року”, – запевнила чиновниця.

За словами Мудрої, проблеми з ратифікацією зокрема пов’язані з тим, що в попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, і склалося хибне враження щодо цього, якевкоренилося у свідомості військових.

Хибне ставлення, як зазначила Мудра, полягає у тому, що нібито щойно Україна ратифікує Римський статут, він одразу стане підставою для притягнення українських військових і керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді. Але Мудра стверджує, що з юридичного погляду це некоректне твердження, оскільки Україна ще у 2014 та 2015 роках прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

“Тобто фактично ми уже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти й пояснювати військовим, що ми й почали робити”, – розповіла вона.

Ірина Мудра додала, що з ратифікацією Римського статуту Україна матиме вигоди, оскільки стане повноцінною учасницею МКС і матиме нові права.

“Ми отримаємо і право, зокрема, пропонувати свого суддю до МКС. Також Україна зможе брати участь у конференції учасників, тобто впливати на процеси. Ратифікація стане поштовхом до гармонізації національного законодавства. Наразі я працюю з військовими, щоб розвіяти їхні страхи, сумніви та спростувати попередньо сформовані некоректні враження”, – зазначила представниця ОП.

Раніше повідомлялося, що в ОП обговорили ратифікацію Римського статуту.

Римський статут: чому Україна має його ратифікувати
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 15 =

Back to top button