Україна

В ОП провели нараду щодо гарантій безпеки Україні


В ОП провели нараду щодо гарантій безпеки Україні

З 27 країн ЄС нині лише шість не приєдналися до Спільної декларації лідерів G7 та України.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак провів нараду з представниками дипломатичних представництв щодо стану виконання домовленостей про надання Україні гарантій безпеки на основі Спільної декларації лідерів G7 та України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня. Про це повідомив сайт президента України у п’ятницю, 22 грудня.

За словами Єрмака, до Спільної декларації приєдналася вже 31 держава. Зокрема, з усіма країнами G7, Нідерландами та ЄС розпочато двосторонні консультації щодо угод про надання Україні безпекових гарантій.

Керівник Офісу президента зазначив, що Франція, Італія, Німеччина та Велика Британія передали проєкти відповідних угод.

Крім того, 15 держав висловили готовність розпочати консультації щодо укладення двосторонніх угод про надання Україні безпекових гарантій.

Як повідомив Єрмак, з 27 країн ЄС нині лише шість (Австрія, Хорватія, Мальта, Польща, Словаччина та Угорщина) не приєдналися до Спільної декларації.

Також до декларації ще не приєдналися п’ять із 31 країни, що входять до НАТО: Туреччина, Польща, Словаччина, Угорщина та Хорватія.

Очільник ОП закликав заохочувати ці держави приєднатися до цього важливого документа.

“Декларація, укладена у Вільнюсі, передбачає не лише двосторонні угоди. Є також можливість укладення багатосторонніх угод щодо гарантій безпеки. Однією з перспективних тематик може стати безпека в Чорному морі”, – сказав він.

Єрмак також зазначив, що Україна готова переходити від консультацій до двосторонніх переговорів із країнами щодо укладення угод про безпекові гарантії. Він наголосив на важливості юридично зобов’язального характеру та подальшої ратифікації відповідних угод.

Нагадаємо, у липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 схвалили декларацію, яка передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. До цієї декларації G7 може приєднатися будь-яка країна, яка на двосторонньому рівні офіційно погодиться надати ті чи інші гарантії Україні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button