Україна

В ОБСЄ розповіли про найчастішу причину загибелі мирних жителів на Донбасі

Мирне населення по обидві сторони від лінії зіткнення на Донбасі гине переважно через спрацювання боєприпасів. Про це йдеться в тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

“Мирні жителі гинуть і отримують поранення в результаті спрацьовування мін, неспрацьованих боєприпасів (НСБ) та інших вибухонебезпечних предметів під час занять повсякденними справами”, – зазначено в документі.

Згідно з доповіддю, з листопада 2019 року по березень 2021 року СММ підтвердила інформацію про 76 жертв серед цивільного населення в результаті підривів. З них 20 осіб загинули і 56 отримали поранення. Більше 85% жертв становлять чоловіки і хлопчики (56 і дев’ять відповідно), решта – десять жінок та одна дівчинка.

Відзначається, що цивільні особи гинули й отримували поранення під час роботи на полях, прогулянок уздовж берегів річок, збирання дров і в побуті.

При цьому гинуть мирні громадяни по обидві сторони лінії зіткнення. Зокрема, в Донецькій області жертвами стали 12 осіб у підконтрольних Києву районах і 19 – у непідконтрольних; у Луганській – дев’ять осіб у підконтрольних районах і 36 – у непідконтрольних.

Після початку дії режиму припинення вогню в липні 2020 року в результаті обстрілу з боку російських окупаційних військ загинули 38 українських бійців, ще 115 зазнали поранення.

Back to top button