Україна

В НБУ пояснили «стрибки» гривні

Протягом більшої частини червня 2021 року на валютному ринку пропозиція переважала попит, інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу регулятора.

Це відбувалося на тлі сприятливої зовнішньої цінової кон’юнктури та відновлення інтересу нерезидентів до гривневих ОВДП. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ за червень 2021 року.

«Утім, наприкінці місяця ситуаційні чинники (значні бюджетні виплати, збільшення волатильності на світових фінансових ринках) призвели до збільшення попиту на іноземну валюту і корекції курсу гривні», – йдеться в огляді.

Для згладжування надмірних коливань НБУ протягом червня проводив операції як із купівлі, так і з продажу іноземної валюти. Чиста купівля валюти НБУ становила 0,6 млрд доларів, зазначили в НБУ.

У червні центробанк відновив інтервенції на міжбанку після паузи у квітні-травні. НБУ в основному викуповував надлишки валюти. НБУ купив на міжбанківському валютному ринку 682,8 млн доларів і продав 99,5 млн доларів. Позитивне сальдо склало 583,3 млн доларів.

Тим не менш, курс долара до гривні знизився у червні на 1,3% – 27,526 гривень за долар на 30 травня до 27,1763 на 30 червня.

 

 

 

Back to top button