Україна

В МЗС розповіли, що збираються робити з російськими полоненими

В МЗС розповіли, що збираються робити з російськими полоненими

Фото: facebook.com/UkraineMFA

В МЗС розповіли, що збираються робити з російськими полоненими

Після завершення бойових дій Україна готова звільнити російських військовополонених, але залишає за собою право утримувати під вартою військових злочинців, повідомляють в МЗС.

 

Після завершення бойових дій Україна готова звільнити російських військовополонених, але це може не стосуватися військових злочинців. Про це йдеться в заяві МЗС України.

 

У заяві йдеться, що в умовах повномасштабної російської агресії Україна як сторона Женевських конвенцій 1949 р. і Протоколів до них неухильно дотримується принципів ведення військових дій, зокрема з міжнародного гуманітарного права, що містить відповідні норми поводження з військовополоненими.

 

“У цьому контексті звертаємо увагу, що російська сторона денонсувала цей важливий міжнародно-правовий інструмент у жовтні 2019 року. Сьогодні очевидно, що це був один з підготовчих кроків Росії до повномасштабної агресії проти України”, – йдеться в заяві.

 

Повідомляється також, що Україна виходить із того, що військовополонені не можуть бути притягненими до відповідальності за безпосередню участь у бойових діях, якщо вони не вчиняли військових та інших за міжнародним правом злочинів.

 

“Їхнє тимчасове утримання в спеціально підготовлених місцях має лише запобігання їхній подальшій участі у військових діях і не є формою покарання. Українська сторона готова, як передбачено міжнародними договорами, після повного завершення бойових дій звільнити і репатріювати російських військовополонених у разі їхнього бажання”, – уточнюється в заяві МЗС.

 

Україна залишає за собою право утримувати під вартою та притягувати до кримінальної відповідальності тих, хто скоїв воєнні злочини і злочини проти людяності.

 

“Тим самим наголошуємо, що російські солдати були і залишаються агресорами, загарбниками й окупантами на українській землі, а армія РФ загалом – системним порушником законів і звичаїв війни”, – заявляють в МЗС.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button