Україна

Україна на кліматичній конференції представить плани “зеленого” відновлення


Україна на кліматичній конференції представить плани зеленого відновлення

Експозиція українського павільйону на COP28 в Дубаї буде представлена трьома смисловими блоками – Каховка, Наслідки та Відновлення.

Україна вдруге в історії представить свій павільйон на конференції Організації Обʼєднаних Націй зі зміни клімату COP28, де покаже масштаб екологічних збитків від війни та запропонує способи запобігання екоциду, актуальні для всієї планети. Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду країни.

Згідно повідомлення, експозиція українського павільйону буде представлена трьома смисловими блоками.

“Блок Каховка розповідає про одну з найбільших рукотворних катастроф в історії людства – підрив греблі Каховської ГЕС. У блоці Наслідки – інформація про страшну шкоду, якої щодня завдає війна. Блок Відновлення продемонструє, як українці попри травми війни намагаються якнайшвидше відроджувати знищене”, – говориться в повідомленні.

Зазначається, що матеріали та експонати для павільйону збирали з усієї України, щоб відобразити, як війна ускладнює розв’язання проблем, пов’язаних зі зміною клімату.

“Ключова інсталяція павільйону – Дах – присвячена трагедії втрати дому через затоплення. Вона унаочнює тисячі знищених українських будинків. Для її створення організатори доставили черепицю з Херсонської області, мешканці якої на собі відчули наслідки підриву Каховської ГЕС”, – повідомила пресслужба Кабміну.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, цілі України на СОР28 – адвокація Довкіллєвої декларації та продовження міжнародного діалогу щодо анонсованої президентом Володимиром Зеленським на минулорічній конференції COP27 глобальної платформи оцінювання збитків, завданих війною.

“Попри війну Україна завершує розбудову своєї кліматичної архітектури та послідовно виконує свої кліматичні зобов’язання. На СОР28 плануємо об’єднати навколо нашої країни ще більше партнерів для “зеленого” майбутнього України та всього світу”, – сказав Стрілець.

Також Україна представить на конференції вже реалізований проект “зеленої” енергетики, що був презентований у павільйоні минулого року. Зокрема, один з результатів проекту – Тилігульська вітрова електростанція компанії ДТЕК, перша у світі, побудована під час війни.

“Попри виклики війни, наша відданість “зеленому” переходу в Україні залишається абсолютною. Дійсно, війна змушує нас трансформувати нашу енергетичну систему ще швидше, оскільки ми розуміємо, що відновлювані джерела енергії набагато стійкіші та безпечніші. ДТЕК нещодавно завершила будівництво Тилігульської вітроелектростанції, і ми збираємося збільшити її розмір у чотири рази. Якщо Україна може зробити це в умовах війни, подумайте, чого може досягнути світ”, – зазначив СЕО ДТЕК Максим Тімченко.

28-ма конференція Організації Обʼєднаних Націй зі зміни клімату COP28 пройде з 30 листопада по 12 грудня 2023 року в Дубаї.

Нагадаємо, першу чергу Тилігульської вітроелектростанції ДТЕК було введено в експлуатацію в травні 2023 року на Миколаївщині.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button