Україна

В ISW розповіли, як підрив Каховської дамби вплинув на контрнаступ


В ISW розповіли, як підрив Каховської дамби вплинув на контрнаступ

Диверсія росіян відтермінувала переправу сил ЗСУ через річку Дніпро, яка, ймовірно, мала на меті підтримку контрнаступальних операцій.

Створення плацдарму ЗСУ на східному березі в Херсонській області в жовтні відтягнуло сили окупантів з інших ділянок фронту, і могло б мати подібний чи навіть кращий ефект у червні на початку контрнаступу. Але тоді це було неможливо через підрив росіянами Каховської дамби. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики SW зазначають, що руйнування дамби Каховської гідроелектростанції 6 червня відтермінувало переправу сил ЗСУ через річку Дніпро, яка, ймовірно, мала на меті підтримку контрнаступальних операцій.

26 грудня агентство Associated Press опублікувало інтерв’ю з українськими військовослужбовцями Сил спеціальних операцій, у якому вони розповіли, що готувалися здійснити форсування через Дніпро на лівий берег Херсонської області наприкінці травня 2023 року. Проте знищення греблі ГЕС і подальше затоплення в регіоні відклали ці плани.

Повідомляється, що український особовий склад здійснював обмежені спроби переправи в липні, серпні та вересні поточного року, але ЗСУ не почали більш масштабну переправу з метою створення плацдарму на східному березі до середини жовтня.

Операції Сил оборони України на східному березі Херсонської області в жовтні відтягнули російські сили з інших ділянок фронту і, вірогідно, мали б подібний або навіть більш виражений ефект у червні 2023 року на початку українського контрнаступу, розповіли експерти.

У звіті зазначається, що війська РФ також перекинули підрозділи 7-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) з Херсонської області після руйнування дамби Каховської ГЕС, та продовжили покладатися на них як на критичні елементи російської оборони в західній частині Запорізькій області та на території в районі адмінкордону між Донецької та Запорізькою областями.

В ISW вважають, що російське командування навряд чи перекинуло б ці елементи подалі від Херсона в разі українського форсування в червні 2023 року.

“Значні українські наземні операції на лівобережній частині Херсонської області, скоординовані з українськими контрнаступальними операціями на півдні України та під Бахмутом, мали б чинити більший тиск на російські сили та, ймовірно, обмежили б здатність російських військових збалансувати потреби в живій силі та техніці для оборонних операцій на чотирьох напрямках”, – йдеться в публікації.

Таким чином, резюмують аналітики ISW, руйнування російськими окупантами Каховської дамби, ймовірно, зіграло свою роль у результаті українського контрнаступу.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що викликало масштабне затоплення територій у Херсонській області та завдало значних екологічних, економічних та гуманітарних збитків Україні.

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $14 млрд

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button