Світ

Аргентина закликала Британію до переговорів щодо Фолклендських островів

Аргентина закликала Британію до переговорів щодо Фолклендських островів

Фото: triplook.me

Фолклендські острови

У Буенос-Айресі заявили про суверенітет над Фолклендськими островами, які Британія вважає своїми.

Аргентина хоче розпочати переговори з Великобританією щодо повернення південноамериканській державі Фолклендських островів, які є британською заморською територією. Про це у середу, 3 січня заявили у Міністерстві закордонних справ Аргентини.

У оприлюдненому документі зазначається, що Велика Британія 3 січня 1833 року “силою окупувала” ці території, на яких Аргентина “від самого початку як незалежна нація здійснювала свої суверенні права” як спадкоємиця іспанських володінь у Південній Америці.

Конституція стверджує, що відновлення суверенітету над островами “відповідно до міжнародного права та з повагою до способу життя їхніх жителів є постійною і нагальною метою аргентинського народу”, зауважили у МЗС Аргентини.

Таким чином, уряд Аргентини знову заявляє про свою готовність поновити двосторонні переговори, які дадуть знайти рішення цієї суперечки про суверенітет відповідно до положень відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

У документах, ухвалених ГА ООН, зазначається, що територіальна суперечка між Аргентиною та Великобританією має бути вирішена урядами обох країн шляхом двосторонніх переговорів з урахуванням інтересів жителів островів.

При цьому МЗС наголошує, для відновлення переговорів слід залучити ООН, зокрема Генерального секретаря Організації.


Фолклендські острови розташовані в Атлантичному океані за півтисячі кілометрів від материкової частини Південної Америки. Населення – трохи більш як 3,5 тисячі осіб, більшість із яких британського походження. Великобританія приєднала Фолклендські острови в 1833 році. На островах проживають приблизно три тисячі людей, які на референдумі в березні 2013 року проголосували за збереження архіпелагу під британською короною.

 

Нагадаємо, у 2016 році Комісія при ООН визнала аргентинськими води, навколишні спірним Фолклендським островам.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button