Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Прокуратура Волині зобов’язала ро…

Прокурори на захисті державних інтересів: Прокуратура Волині зобов’язала розробити опорні плани історичних Берестечка, Турійська та Головного

????Коментують:
начальник відділу представництва інтересів держави в суді Волинської обласної прокуратури Тарас Смалюк, заступник керівника Луцької окружної прокуратури Сергій Мацюк та історик Андрій Павляшик.

????На Волині за втручання прокуратури органи місцевого самоврядування після тривалої бездіяльності розпочали розроблення історико-архітектурних опорних планів міст та селищ регіону, які відносяться до історично населених місць України.

????Наявність історико-архітектурного опорного плану унеможливлює хаотичну та несанкціоновану забудову населених пунктів і забезпечує збереження пам’яток історії та культури.

????До затвердженого Кабінетом Міністрів України Списку історичних населених місць увійшло 20 міст, селищ та сіл на Волині.

????Одним із таких місць є відоме кожному українцю Берестечко. Місто – свідок битви 100-тисячного Війська Запорозького під командуванням Богдана Хмельницького із 200-тисячною армією Речі Посполитої, яка відбулася 1651 року.

????Луцька окружна прокуратура Волинської області звернулася до Волинського окружного адмінсуду із позовом про визнання бездіяльності Берестечківської міськради протиправною та зобов’язання розробити історико-архітектурний опорний план міста.

????Наразі судове рішення набрало законної сили.

????Зазначимо, що робота представницького характеру щодо вирішення питань, які виникають у сфері охорони об’єктів культурної спадщини, є постійною, важливою та системною.

????Також прокурори відреагували на бездіяльність щодо розроблення історико-архітектурного опорного плану селища Головне, історія якого налічує понад 500 років, та згаданого ще в «Повісті минулих літ» селища Турійськ.

????За позовами Ковельської окружної прокуратури Волинської області у першому випадку рішення суду наразі виконується, а саме опорний план вже знаходиться на стадії розробки, у другому – ухвалено рішення про розроблення науково-проєктної документації.

Video is too big

Back to top button