Україна

В «Енергоатомі» знайшли «сліди» заступника глави ОП Татарова

Національне антикорупційне бюро проводило обшуки в НАЕК «Енергоатомі» через розслідування у справі щодо продажу електроенергії за необґрунтованою ціною. Про це очільник НАБУ Артем Ситник заявив під час презентації звіту про діяльність бюро за друге півріччя 2020 року, повідомляє 1News з посиланням на «Українську правду».

«Це відповідає дійсності. Відбуваються обшуки, санкціоновані Антикорсудом, – заявив Ситник. – Знову ж таки, аби не розголошувати таємницю досудового розслідування, можу сказати лише те, що ця справа дійсно стосується продажу електроенергії ряду комерційних структур».

Очільник НАБУ додав, що «саме розслідування було розпочато через те, що, виходячи з аналізу ситуації, є певні дискримінаційні умови при продажу електроенергії, і формуються лоти таким чином, аби їх можна було викупити лише певним споживачам електроенергії».

За його словами, це вплинуло на формування ціни на електроенергію нижче ринкової, що могло потенційно завдати збитків державі.

Раніше про обшуки також повідомив народний депутат Гео Лерос. Він опублікував документ витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, де зазначено, що провадження зареєстровано 12 січня 2021 року.

Згідно документу, провадження стосується аукціону № EP-211220-15, проведеного 21 грудня 2020 року. За даними Української енергетичної біржі, на вказаному аукціоні Енергоатомом було продано 13 млн МВт на суму 15 млрд грн за однією позицією, а також 302 тисячі МВт на суму 222 млн грн за другою.

Середня ціна за першою позицією становила 1 159.76 грн за МВТ/год, за другою – 735.24 грн. На сайті «Енергоатому» зазначається, що в аукціоні взяли участь 9 компаній.

Зі свого боку НАЕК «Енергоатом» заявила, що «всіляко сприятиме детективам, оскільки зацікавлена у максимально прозорому й об’єктивному розслідуванні кримінальних справ».

В той же час, Телеграм-канал «Секретов.НЕТ» пише, що «Гео Лерос виступив фронтменом наїзду на Енергоатом, щоб наздогнати Татарова (заступника Глави офісу Президента Олега Татарова – ред. 1News).

«Як виявилося в Енергоатомі працює колишній колега Татарова, якийсь Россоха, через якого Лерос вирішив вийти на Татарова. Запитавши інформацію в НАБУ про проблеми Енергоатому, Гео дізнався про кримінальні справи за фактами продажу електроенергії Енергоатомом по «зниженням» цінами на користь великих трейдерів, в тому числі і Коломойського (кримінальна від 25.09.2020). І не зміг втриматися, щоб не хайпанути на Енергоатомі, і тим самим підняти свою медійність. Але НАБУ теж потрібна медійність. Тому відразу після заяв Лерос, воно активізувалося і вирішило терміново провести обшук в Енергоатом-трейдингу у справі від 25.09.2020», – пише канал.

Зазначається, що 3.02.2021 «Енергоатом» повідомив НАБУ про готовність повністю співпрацювати і передати всі матеріали.

5.02.2021 відбулася зустріч в.о президента «Енергоатому» Петра Котіна з директором НАБУ Артемом Ситником. На ній обговорювалися питання співпраці двох організацій. Після цього НАБУ 5.02 надіслало запит про надання інформації.

«Але щоб не пропустити хороший інформаційний привід і надати процесуальної статусності своїм діям, НАБУ заручилася відповідної ухвалою ВАКС (Вищого антикорупційного суду – ред. 1News) і сьогодні прийшло на обшук в Енергоатом-трейдинг», – говориться у повідомленні.

В той же час вважається, що «якби ця справа була перспектива, його розслідування вже б давно закінчилося».

Back to top button