Україна

В Борисполі секретар міськради захопив владу, поки мер в ЗСУ


В Борисполі секретар міськради захопив владу, поки мер в ЗСУ

Чиновник, підмінивши юридичні поняття, призначив себе виконуючим повноваження міського голови.

В Борисполі секретар міської ради Владислав Байчас незаконно назначив себе виконуючим обов’язки міського голови. Про це Кореспондент.net повідомив Віталій Горкун, який офіційно був виконуючим.

Нагадаємо, що мер Борисполя Володимир Борисенко у вересні вступив до лав Збройних сил України, а свої повноваження передав Віталію Горкуну.

Через два місяці секретар міськради Владислав Байчас вирішив повернути владу, каже Горкун. Зокрема, 16 листопада Байчас зареєстрував себе в державному реєстрі керівником міськради та головою виконавчого комітету.

Як пояснив Горкун, такі дії були вчинені на підставі рішення міської ради від 10.11.2023 року Про взяття до відома повідомлення територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому не було надано жодних повноважень секретарю ради виконувати такі функції та Розпорядження про виконання повноважень голови за підписом самого ж секретаря.

За його словами, оскільки правова оцінка вказує на підміну юридичних понять, було прийнято рішення оскаржити такі дії. Виконуючий обов’язки мера Борисполя вже передав інформацію голові Київської ОВА, подав заяви до правоохоронних органів, скарги до Мін’юсту та Генерального Прокурора України.

“Також, секретар міської ради Байчас В.М… всупереч встановленому порядку своїм розпорядженням достроково, протиправно фактично припинив повноваження Бориспільського міського голови Борисенка В.К.”, – говориться в доповідній Горкуна до очільника Київської ОВА.

“Вважаю, що такі дії на сьогоднішній день,  під час воєнного стану в країні, мають вирішуватися в юридичному полі та влада не повинна допустити  до утворення негативних наслідків , що пливуть на функціонування міста напередодні зими. Станом на сьогодні місто працює в штатному режимі, всі комунальні служби та установи працюють для забезпечення комфорту населення”, – пояснив Горкун.                                                                                                                                                   

Як повідомлялось, в Україні продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан ще на 90 діб. Тепер вони діятимуть принаймні до 14 лютого 2024 року. Президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони. 

Воєнний стан – особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози державі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button