Україна

В Австралії науковці виявили викопного крокодила, який з’їв динозавра – 1News


CNN

За словами науковців, це перше свідчення того, що крокодили Австралії полювали на динозаврів

В Австралії вчені виявили новий вид крокодила крейдяного періоду, останньою їжею якого став молодий динозавр. Залишки крокодила знайшли ще у 2010 році, їхній вік оцінюється у 95 мільйонів років. Про це повідомляє CNN.

У шлунку тварини завдовжки 2,5 метра дослідники виявили частково перетравлені залишки молодого орнітопода. За словами науковців, це перше свідчення того, що крокодили Австралії полювали на динозаврів.

Зразок крокодила, що спочатку зберігся в алевролітовій масі, був частково роздроблений. Проте пошкодження дозволили виявити ряд дрібних кісток від скелета невеликої істоти крейдяного періоду.

Вчені провели рентгенівське комп’ютерне сканування тіла крокодила, також створили тривимірну реконструкцію його кісток. Незважаючи на те, що збереглося лише 35% кісток крокодила, дослідники змогли відтворити його череп.

1News за темою: Вчені виявили скам’янілості нервової системи загадкової істоти віком 508 млн років

Динозавра, знайденого всередині шлунка тварини, не вдалося ідентифікувати. Водночас учені вважають, що це був підліток вагою близько 1,7 кілограма. Крокодил убив динозавра або ж з’їв його незабаром після смерті.

Автори нової роботи пишуть, що “це надзвичайно рідкісне відкриття, оскільки у всьому світі відомо лише кілька прикладів хижаків, що полювали на динозаврів”. Вчені припускають, що динозаври становили важливий елемент харчового ланцюга крейдяного періоду.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Китаї археологи виявили стародавній зразок квіткової бруньки викопної рослини. Новий вид назвали Florigerminis jurassica, що пов’язано з появою квіткових рослин у юрському періоді між 145 і 201 млн років тому.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button