Україна

В Андріївську церкву повернули унікальне полотно

Величезне полотно було на реставрації вперше за 150 років, над ним працювали найкращі фахівці, інформує 1NEWS.

В Андріївській церкві 6 березня закінчилася реставрація відомої картини «Проповідь Апостола Андрія» 1847 року. Відомо, що реставраційні роботи розпочалися ще у 2017 році, але ж тільки тепер картину вдалося повернути на колишнє місце, де вона була минулі 150 років.

Мистецтвознавці кажуть, що є велика ймовірність у тому, що на полотні зображено Тараса Шевченка. Вся справа у тому, що він дружив з автором Платоном Бориспільцем. Кобзар зображений з лівого боку від Апостола в образі старого.

Відомо, що картину було написано у Парижі, а через 20 років художник подарував її Андріївській церкві. Як написано у спогадах митця, для її монтажу тоді навіть вирізали віконні рами, адже полотно займає площу 15 кв.м, а його вага – більше 150 кілограм.

Коли картину знімали для реставрації, то майстри ламали голову, як же перенести її в реставраційний центр. В результаті її вирішили відродити в самій церкві. Цікаво, що картину оновили повністю за рахунок заповідника. Гроші пішли тільки на зарплати реставраторам і необхідні матеріали.

 

 

 

 

Back to top button