Україна

Усадити за стіл переговорів. Мирний план ТрампаСюжет


Усадити за стіл переговорів. Мирний план Трампа

Екс-президент США неодноразово обіцяв швидко зупинити війну в Україні після перемоги на президентських виборах.

 
Дональд Трамп неодноразово обіцяв швидко закінчити війну в Україні, ледь не за 24 години. Тепер два ключові радники Трампа представили йому план припинення війни Росії проти України. План передбачає, що Київ отримає більше американської зброї, лише якщо розпочне мирні переговори з Москвою, повідомив один із радників Трампа з національної безпеки генерал-лейтенант у відставці Кейт Келлог. Водночас, згідно з планом, США попередять Росію, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України.
 
Заморожування на поточній лінії
 
Згідно з планом, розробленим Келлоггом та Фредом Фляйцем, які обіймали посади керівників апарату Ради національної безпеки Трампа під час його президентства у 2017—2021 роках, під час мирних переговорів передбачалося припинення вогню на поточних лініях зіткнення.
 
Вони представили свою стратегію Трампу і колишній президент позитивно відреагував на неї.
 
“Я не стверджую, що він погодився з нею або погодився з кожним словом, але ми були раді отримати зворотний зв’язок”, – сказав Фляйц.
 
Водночас, представник Трампа Стівен Чунг заявив, що офіційними слід вважати лише заяви, зроблені самим Трампом або уповноваженими членами його передвиборчої кампанії.
 
План є найбільш детальною стратегією, розробленою соратниками Трампа, і ознаменував би кардинальну зміну позиції США щодо війни. Водночас, він має ризик зіткнутися з опозицією з боку європейських союзників США і всередині Республіканської партії.
 
Зазначається, що основні елементи плану було викладено у загальнодоступній дослідницькій роботі, опублікованій Інститутом політики Америка понад усе, дружнім до Трампу аналітичному центрі, де Келлогг та Фляйц обіймають керівні посади.
 
Келлог заявив, що у разі перемоги Трампа на виборах вкрай важливо швидко посадити Росію та Україну за стіл переговорів.
 
“Ми говоримо українцям: “Ви маєте сісти за стіл переговорів, і якщо ви не сядете за стіл переговорів, підтримка з боку Сполучених Штатів припиниться”, а Путіну: “Ви маєте сісти за стіл переговорів, а якщо ви не сядете за стіл, то ми дамо українцям все необхідне, щоб убити вас на полі бою”, – сказав він.
 
Озброїти до зубів
 
Відповідно до дослідницької роботи, Москву також можна було б змусити сісти за стіл переговорів, відклавши на тривалий час обіцянку вступу України до НАТО.
 
Фляйц сказав, що Україні не потрібно формально поступатися територією Росії відповідно до їхнього плану. Однак, за його словами, Україна навряд чи зможе відновити ефективний контроль над усією своєю територією у найближчій перспективі.
 
“Наше занепокоєння викликає те, що ця війна перетворилася на війну на виснаження, яка уб’є ціле покоління молодих людей”, – сказав він.
 
За словами Келлога та Фляйця, тривалий світ в Україні вимагатиме додаткових гарантій безпеки для України. Фляйц додав, що “озброєння України до зубів”, ймовірно, буде ключовим елементом цього.
 
Декілька аналітиків висловили занепокоєння, що план Келлога і Фляйца може дати Москві перевагу в переговорах.
 
“Те, що описує Келлог, це процес, спрямований на те, щоб Україна відмовилася від всієї території, яку зараз окупує Росія”, – сказав Деніел Фрід, колишній помічник держсекретаря, який працював над російською політикою.
 
Реакція України
 
Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Україна має чітке розуміння того, що будь-який план припинення війни з Росією має базуватись на міжнародному праві, а світ має бути справедливим.
 
За його словами, війна не може закінчитись без притягнення країни-агресора до відповідальності.
 
Подоляк вважає, що заморозити війну, яка триває вже 28-й місяць, на нинішніх лініях фронту було б “дивно”, оскільки РФ порушила міжнародне право та перебуває на українській території.
 
“Україна має абсолютно чітке розуміння, і воно прописане у Формулі миру, запропонованій президентом Володимиром Зеленським, там чітко сказано – світ може бути лише справедливим, і світ може бути лише на основі міжнародного права”, – зазначив радник керівника ОП.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 5 =

Back to top button