Україна

Уряд затвердив програму розвитку української мови


Уряд затвердив програму розвитку української мови

Міністерство культури розраховує, що до 2030 року 80% українців розмовлятимуть державною мовою у побуті.

Кабінет Міністрів України схвалив Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року. Її автором виступило Міністерство культури та інформаційної політики. Про це у п’ятницю, 15 березня, повідомляють на сайті відомства.

Зазначено, що програма, яку розробило МКІП “сприятиме поступовому формуванню комфортного та функціонального єдиного мовно-інформаційного україномовного простору на всій території України”.

“Програма спрямована не тільки на створення умов для подолання наслідків русифікації, а й на розвиток та використання державної мови в усіх сферах суспільного життя. Крім того, вона охоплює заходи популяризації української мови у світі, адже українською розмовляють найсміливіші люди на землі”, – розповів т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

У документі сказано, що до 2030 року всі держслужбовці мають володіти державною мовою, крім того, українська має стати основною мовою спілкування у побуті для 80% населення.
 
“Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом”, – сказано в документі. 
 
Наголошується, що частка українськомовного культурного продукту має збільшитися на 30%: з 55% до 85%.
 
Нагадаємо, в ефірах загальнонаціональних радіостанцій України не залишилося жодної російськомовної пісні. Однак трапляються непоодинокі випадки використання недержавної мови у радіопередачах.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у 2023 році наклав 21 штраф за порушення мовного закону. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button