Україна

Уряд затвердив граничну ціну на газ для населення

Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у понеділок, 18 січня, затвердив граничну ціну на газ, згідно з якою ціна на газ для населення знизиться до 6,99 грн за кубічний метр. Відповідне рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні, повідомляє 1NEWS з посиланням на УНН.

“За дорученням Президента України Володимера Зеленського уряд приймає рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 копійок за 1 метр кубічний (з ПДВ). Така ціна буде діяти на час до завершення опалювального сезону, або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 копійок за 1 метр кубічний постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Отже,.. ціна на газ для українців в середньому знизиться на 30%…” — розповів на засіданні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні, додав очільник уряду у Telegram-каналі.

Додамо, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що, звичайно, обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Нагадаємо, що ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на майже 50%, але “щось пішло не так”.

На тлі протестів влада взялася “терміново” вирішувати “тарифну” проблему. Спочатку, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко (колишній керівник “Нафтогазу”, при якому вартість газу для населення зросла з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м) представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Уже 13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення “зменшиться на 30%” і становитиме 6,99 грн за метр кубічний.

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції.

 

 

 

One Comment

Back to top button