Україна

Уряд суттєво змінить будівельні норми

В Україні багато ДБН (державні будівельні норми), за якими ведеться будівництво, застаріли. Мінрегіон зараз активно працює над оновленням цієї нормативної бази, інформує 1NEWS з посиланням на 24 Канал.

З 1 серпня набуває чинності новий ДБН по плануванню і забудові населених пунктів – базовий, дуже важливий документ, в якому прописані основні правила сучасного містобудування.

Вводиться нове поняття “блакитні лінії”, які будуть регулювати обмеження забудови по висоті і силуету, що допоможе гармонізувати простір наших населених пунктів і значно зменшити проблему хаотичної забудови.

Ще одні лінії обмеження висоти будівництва – “жовті лінії” – спрямовані на забезпечення безпеки людей. Це обмеження максимального поширення завалу будівель в разі їх руйнування при надзвичайній ситуації. Тобто, чим ближче будівля знаходиться до евакуаційних шляхів – як правило це магістральні вулиці міст – тим нижче повинні бути. Більш високі будівлі повинні будуватися далі від таких доріг. Таким чином, “жовті лінії” повинні запобігати можливе перекриття шляхів евакуації.

Для регулювання висотності, а також щільності будівництва нових ДБН передбачені й інші зміни.

Наприклад, встановлюється процентне обмеження нової забудови в залежності від поверховості. Суть – чим вище поверховість будівлі, тим менше % забудови території. Це нововведення зможе запобігти суцільну забудову всіх ділянок землі без створення відповідного благоустрою території, комфортного для її жителів.

Як це буде працювати: для проектування житлових будинків вище 11 поверхів передбачена забудова не більше 30% земельної ділянки, інша земля – під благоустрій (зони відпочинку, дитячі майданчики та інше благоустрій). Якщо ж поверховість забудови до 4 поверхів, то можна забудувати 45% території і так за схемою 5-8 поверхів – 40%, 9-10 поверхів – 35%.

Ще однією нормою, яка буде регулювати висотність забудови, стане обмеження поверховості житлових будинків в залежності від розміру населеного пункту, так зване ранжування висотності в залежності від їх класифікації та чисельності населення. Це дозволить планувати подальший розвиток населених пунктів, враховуючи можливості їх інфраструктури. Адже сільська місцевість не має достатньої інфраструктури.

У новому ДБН встановлюються межі щільності 150-450 чоловік на гектар, і цю щільність можна збільшити максимум на 20% (до 540 чоловік на гектар) і тільки при обов’язкових одночасних умов:

наявність на території мікрорайону підземних або багатоповерхових гаражів для авто та велосипедів,
наявність вбудовано-прибудованих дитячих садків на території і відкритих зелених терас у житлових і громадських будівлях на територіях
наявність об’єктів повсякденного обслуговування в територіальної доступності.

Ще один новий термін у ДБН – “зелені лінії”. Це також обмеження, але вже в частині забудови зелених територій. Тобто, вони визначають межі озеленених, ландшафтних і рекреаційних зон, які ні за яких обставин не можна буде забудовувати.

Крім того, новими нормами забороняється розміщувати паркування всередині дворів. При цьому обов’язковою вимогою є забезпечення безперешкодного проїзду та доступу до всіх приміщень будівлі спецтехніки. Зокрема, пожежні машини повинні мати під’їзд до будинку зі всіх сторін, а також круговий проїзд навколо будинку – це безпека. Паркінги можуть бути підземними або винесені за територію.

Нагадаємо, у Києві починається бум на будівництво багаторівневих паркінгів.

 

 

Back to top button