Україна

Уряд планує спростити процес надання допомоги рідним медпрацівників, які померли від коронавірусу

Вже з січня уряд має намір зробити швидше і ефективніше процес надання фінансової допомоги рідним медпрацівників, які померли від коронавірусу. Про це заявила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Ми бачимо критичну статистику, коли гинуть медики від Covid, факт є. Але є законодавство України, яке каже, що для того, щоб підтвердити, що це професійне захворювання, тобто нещасний випадок на робочому місці, треба пройти відповідну процедуру”, – пояснила міністр.

За її словами, процес схвалення виплат займає до трьох місяців – Держслужба з питань праці створює комісію, в яку входять медики, потім оформляються акти і проводиться розслідування.

Лазебна констатувала, що на сьогодні лише третина з 170 завершених розслідувань підтверджують той факт, що медик захворів на робочому місці.

За словами міністра, в уряді чітко знають заклади, де лікують хворих Covid-19, і хочуть вивести їх з усієї бюрократичної процедури цих довгих розслідувань.

“Якщо ми знаємо, що ці люди працюють з Covid-19, якщо стався трагічний випадок загибелі медика, то буде спрощена процедура, просто установа охорони здоров’я робитиме акт щодо захворювання або смерті на робочому місці і будуть такі акти відразу надходити до Фонду. Прибираємо велику комісію Держпраці, профпатологи і так далі, і будемо надавати за спрощеним порядком… Я думаю, що січень піде по новому порядку”, – зазначила вона.

Back to top button