Україна

Уряд намагається повернути до України 10 дітей, матір яких заарештували в Грузії

Міністерство соціальної політики разом із Міністерством закордонних справ України вживає заходи щодо повернення до України десяти дітей, українських громадян, які залишилися без батьківського піклування, у зв’язку з затриманням правоохоронними органами Грузії матері дітей та які на сьогодні тимчасово перебувають у сімейних формах виховання на території цієї держави. Про це 1News повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

У повідомленні зазначається, що з матеріалів, висвітлених у засобах масової інформації, вбачається, що родина з дітьми раніше проживала на території Хмельницької області, де і на сьогодні проживають родичі дітей.

Відповідно до Порядку повернення до України позбавлених батьківського піклування дітей, які є громадянами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 № 569 (зі змінами), повернення дітей безпосередньо покладено на місцеві державні адміністрації.

«Наразі Хмельницькою обласною державною адміністрацією за дорученням Мінсоцполітики вживаються невідкладні заходи щодо соціального захисту українських дітей», – говориться у повідомленні.

З метою забезпечення прав малолітніх дітей, Ярмолинецькою райдержадміністрацією Хмельницької області вжито заходів щодо повернення дітей до України, а саме:

– проведено засідання комісії з питань захисту прав дитини при Ярмолинецькій райдержадміністрації;

– прийнято розпорядження голови Ярмолинецької райдержадміністрації від 03.06.2019 № 125/2019-р „Про повернення до України малолітніх дітей, які залишились без батьківського піклування”;

– затверджено склад групи уповноважених осіб з метою забезпечення повернення та супроводу малолітніх дітей з Грузії до України (до складу входять представники районної державної адміністрації: фахівці служби у справах дітей; відділу освіти, молоді та спорту; лікар-педіатр та лікар-реанімолог);

– передбачено кошти з джерел, не заборонених чинним законодавством, для повернення дітей до України групою уповноважених осіб.

Наразі відбуваються організаційні заходи для здійснення авіа перельоту до Грузії.

«Відповідно до статті 25 Конституції України передбачено, що Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами», – додає міністерство.

Нагадаємо, 28 травня родина затриманої у Грузії українки Юлії Сусляк з 10 дітьми, яку звинувачують у торгівлі ними, закликала президента України Володимира Зеленського втрутитися у ситуацію, пише ТСН.

Зокрема, батько Сусляк Іван Трофимченко зазначив, що його 37-річна донька арештована у Грузії за обвинуваченням у тому, що вона везла дітей нібито для продажу в окупований Росією регіон Абхазія. Жінку утримують у слідчому ізоляторі у місті Руставі.

При цьому мати Юлії Сусляк Ірина Трофимченко наголосила, що хоче повернення до України її онуків та доньки. Вона звернулася за підтримкою до президента України і засобів масової інформації. Матір арештованої українки зазначила, що хоче оформити опікунство над дітьми.

Разом з тим адвокат Зураб Тодуа повідомив, що, відповідно до грузинського законодавства, Юлії Сусляк загрожує покарання у вигляді від 14 до 18 років позбавлення волі.

27 квітня повідомлялося, що у Грузії затримали 37-річну громадянку України грузинського походження за підозрою в торгівлі дітьми.

Малюків Сусляків виношували одразу сім жінок. Чому так багато – і лікарі, і сама родина пояснюють: при заплідненні вийшло одразу 7 ембріонів і кожному з них родина дала шанс. Адже гарантій, що на світ з’являться всі семеро, ніхто не давав.

Настя, Аристарх, Софія – їх Юлія сама народжувала в Хмельницькому. Аврора, Ян, Вєта, Юлія, Намасте, Еміль і Сава народились в Києві від сурогатних мам у 2017-му і 2018-му роках.

Back to top button