Україна

Уповноважений з прав людини заявляє про зловживання зі сторони Росії відносно затримання українського режисера в Італії

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова занепокоєна безпідставним арештом в італійському Неаполі за запитом Росії українського театрального режисера Євгена Лавренчука. Про це 1News повідомила прес-служба омбудсмана.

Росія звинувачує Євгена у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв вісім років тому. Російські ЗМІ із посиланням на Таганський суд Москви пишуть, що Євгена Лавренчука заочно заарештували в липні 2020 року за звинуваченням у шахрайстві у великому розмірі. У чому саме – деталей не розголошують.

У МЗС України повідомили, що адвокати та консули надають режисеру необхідну юридичну допомогу, перебувають на зв’язку із адміністрацією пенітенціарного закладу і взаємодіють з італійськими правоохоронцями задля з’ясування усіх причин затримання Євгена Інтерполом на запит Росії та захисту його законних інтересів.

Омбудсман зазначила, що затримання українця відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, поширення якого було обмежене певними країнами, що свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу і неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для політично мотивованих переслідувань українців.

Львів’янин Євген Лавренчук у 16 років поїхав у Росію на навчання, де набирав курс його земляк, режисер Роман Віктюк. Після навчання Євген створив у Москві Польський театр, де і працював. У 2014 році залишив Росію на знак протесту проти військової агресії. Три роки працював головним режисером Одеського театру опери та балету, а також мав інші проекти у різних театрах.

У невідкладному порядку Уповноважений звертається до прокурора міста Неаполя, омбудсманів регіону Кампанія та муніципалітету Неаполя з проханням перевірити законність та обґрунтованість затримання українського громадянина Євгена Лавренчука, вжити відповідних заходів для його захисту та недопущення екстрадиції до РФ.

Людмила Денісова просить керівника Національної поліції України Ігоря Клименка звернутися до Генерального Секретаріату Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол) задля з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука.

Back to top button