Україна

Уповноважена з прав людини Верховної Ради України вимагає від Грузії поясннь щодо недопуску в країну українських громадян

За ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Грузія в Україні Георгієм Закарашвілі. Про це 1News повідомила прес-служба Омбудсмана.

фото 1News

Омбудсман висловила занепокоєння, що починаючи з жовтня 2021 року на адресу Посольства України в Грузії надходять численні звернення громадян України щодо тривалого проходження процедури прикордонного контролю при в’їзді в Грузію та примусового повернення на територію України.

Зокрема, Уповноважений відчула це на собі 26 жовтня під час в’їзду до Грузії з метою відвідання громадянина України, Голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі.

«Грузинські прикордонники лише після 40-ка хвилин затримки дозволили мені в’їхати до країни. При цьому служба прикордонного контролю не надавала жодних пояснень та не зважала на наявність у мене дипломатичного паспорта», – повідомила Людмила Денісова.

Також грузинська сторона без пояснень не дозволила в’їхати до країни громадянам України адвокату Євгену Грушовцю, керівнику Офісу Міхеіла Саакашвілі Марії Барабаш, журналістам Дмитру Гордону та Олесі Бацман. Документи їм повернули лише в літаку на зворотньому рейсі до Києва.

Людмила Денісова наголосила, що чекає на пояснення таких дій з боку Республіки Грузія.

Сторони обговорили стан здоров’я Міхеіла Саакашвілі, який голодує 32 день. Омбудсман закликала грузинську владу надати йому належну медичну допомогу та зробити все можливе задля додержання основоположного права – права на життя.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Грузія в Україні Георгій Закарашвілі пообіцяв донести до керівництва Грузії та надати відповідні пояснення щодо питань, порушених Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Back to top button