Україна

Уповноважена з прав людини оскаржить запровадження платних камер у СІЗО

Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова звертатиметься з позовом до Окружного адміністративного суду Києва з проханням скасувати можливість винаймати платну камеру у слідчих ізоляторах. Про це вона заявила в інтерв’ю “Цензор.НЕТ”, повідомила 1News прес-служба Омбудсмана.

платна камера у СІЗО

“Цього тижня плануємо звернутися з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва, щоб оскаржити наказ Мін’юсту, яким введено дискримінацію прав людей за майновою ознакою. Ми хочемо, щоб вони його скасували і створили всім ув’язненим нормальні умови”, – сказала Людмила Денісова.

Вона пояснила, що вважає таку практику дискримінаційною, адже потрібно створити рівні умови для всіх осіб, які перебувають у СІЗО.

Нагадаємо, ідею з платними камерами у СІЗО ініціював міністр юстиції Денис Малюська. Кабінет міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проект щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, який триватиме до 31 грудня 2021 року.

В липні 2020 року Малюська заявляв, що послуга вже популярна. «Як мінімум 4 сертифікати були придбані в перші години після запуску послуги, і вже 28 тисяч гривень у нас на рахунках. (Вартість сертифікату – ред.) залежить від міста, тому що там є опції (на сайті онлайн-будинку юстиції – ред.): можна обрати строк – день, тиждень, місяць і місце розташування слідчого ізолятора, і це коштує від 1000 до 12000 гривень. Київський СІЗО – це 12 тисяч гривень. До речі, 2 сертифікати придбані саме по 12 тисяч гривень. Це за місяць перебування», – поінформував Малюська.

Back to top button