Україна

Уповноважена з прав людини оприлюднила кількість політв’язнів Кремля

Наразі Російська Федерація за політично-релігійними звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні, у тому числі 2 жінки (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та 9 осіб позбавлені права на свободу пересування. Такі дані оприлюднила Уповноважений з прав людини Людмила Денісова, повідомила 1News прес-служба омбудсмана.

За її даними, 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством.

Денісова зауважує, що серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

У сім’ях українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей.

«Нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, у незаконному ув’язненні продовжують порушуватися права українських громадян: на справедливий судовий розгляд, ефективний засіб правового захисту, свободу та особисту недоторканність, надання медичної допомоги, на свободу віросповідання», – зауважує український омбудсман.

«Шаную стійкість та незламність духу усіх громадян України, які сьогодні проходять тяжке випробування, перебуваючи у незаконному ув’язненні на території РФ, тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей», – додала Уповноважений з прав людини.

Зазначимо, що 12 січня – День українського політв’язня. Започаткований на противагу репресіям і жорстокості радянського режиму, у сучасній історії України цей день набув нового змісту, адже російська влада продовжує ув’язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля.

Back to top button