Україна

Уповноважена з прав людини наголошує на необхідності законодавчого регулювання питання сурогатного материнства

«Службою безпеки України викрито міжрегіональне угруповання, котре займалося продажем немовлят за кордон. Про це стало відомо з повідомлення прес-служби СБУ. Зловмисники допомагали іноземцям укладати фіктивні шлюби з громадянками України, здійснювали пошук кандидаток на сурогатне материнство. Щойно жінка народжувала, фіктивний шлюб розривали, а іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон», – повідомила Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

Членам угруповання оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за частиною другою статті 140 Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником та частиною першою статті 366 Службове підроблення Кримінального кодексу України.

Уповноважений зазначає, що відповідно до статті 35 Конвенції ООН про права дитини, держава на національному, двосторонньому та багатосторонньому рівнях має вживати всіх необхідних заходів щодо запобігання викраденням дітей, торгівлі дітьми чи їх контрабанди з будь-якою метою і в будь-якій формі, повідомляє 1News з посиланням на прес-служба Омбудсмана.

Людмила Денісова звернулася до очільника Національної поліції України з проханням взяти під особистий контроль проведення розслідування за вказаними фактами та поінформувати про вжиті процесуальні рішення, з метою захисту прав та інтересів дітей.

Уповноваженим ВРУ з прав людини неодноразово наголошувалося на необхідності законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства в Україні, яке б, насамперед, захищало права дитини, визначало права і обов’язки батьків, а також сурогатних матерів.

Back to top button