Україна

Умєров прокоментував нову схему в Міноборони


Умєров прокоментував нову схему в Міноборони

За останні чотири місяці внутрішній аудит та оновлена Генеральна інспекція Міноборони вже виявили вчинені раніше порушення на понад 10 мільярдів.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що новини про затримання та кримінальні справи, які українці бачать останнім часом, є змінами у відомстві, які будуть помітні все частіше. Про це очільник Міноборони написав у понеділок, 8 січня у Facebook.

Він наголосив, що одним із пріоритетів його команди є вичищення системи від недоброчесних учасників – як у самому міністерстві, так і ззовні.

“У тісній співпраці з правоохоронними органами викорінюємо прояви корупції. Система чинить опір, однак ми його здолаємо”, – зазначив Умєров.

Він зауважив, що за останні чотири місяці внутрішній аудит та оновлена Генеральна інспекція Міноборони вже виявили вчинені раніше порушення на понад 10 мільярдів. “Жорстко реагуємо на всі випадки”.

Голова Міноборони нагадав, що в грудні у взаємодії з відомством Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд гривень.

За його словами, вищезгадане – це лише те, що на сьогодні можна говорити публічно, попереду ж будуть ще новини.

Також Умєров поінформував, що міністерство вже працює над системним вирішенням проблеми, зокрема впроваджує нову архітектуру закупівель за стандартами НАТО, перебудовує закупівельні механізми так, щоб не зашкодити безперервному постачанню Збройним силам України зброї і тилового майна.

“Відтепер Міноборони встановлює правила гри, формує політику, контролює торги”, – підкреслив глава відомства.

Він нагадав, що віднедавна закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції. Одна з них – Державний оператор тилу – закуповуватиме для ЗСУ тилове майно, зокрема їжу, одяг та пальне.

“Кадрово перезавантажуємо “‎Агенцію оборонних закупівель”, яка спеціалізується на закупівлі зброї. Вже є конкретні результати. За чотири місяці вдалося зекономити за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн. Це орієнтовно 20% від запланованої суми на закупівлі”, – повідомив міністр.

Серед іншого, він додав, що Міноборони вперше придбало 50 тисяч комплектів жіночої форми, 100 тисяч електричних грілок і 15 тисяч активних навушників.

З постачальником останніх були проведені переговори щодо зниження ціни – додаткова економія 11,7 млн грн державних коштів.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що правоохоронці викрили нову корупційну схему за участю колишнього заступника міністра оборони України. Мова йде про закупівлю ще однієї партії неякісних бронежилетів для ЗСУ на понад 948 млн бюджетних гривень у 2022 році. Встановлено, що до цієї оборудки причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта: ексочільник Департаменту держзакупівель Міноборони та колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення ЗСУ. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button