Україна

«Укрзалізниця» планує інвестувати більше 10 млрд гривень в модернізацію рухомого складу

Голова правління «Укрзалізниці» Володимир Жмак заявив, що залізниця в цьому році змінює пріоритети і буде інвестувати у виробництво. За його словами, більше 10 млрд грн планується вкласти в модернізацію локомотивів, вагонів та електричок. Про це він заявив за Всеукраїнському Форумі «Україна 30», повідомила 1News прес-служба форуму.

«Всі ви знаєте, що рухомий склад і інфраструктура вже давно відслужили свій вік. Зношеність досягає 90%, а тому наш акцент після того, як ми переформатували видатки, зміщується на інвестиції. Ми хочемо інвестувати і впевнені, що інвестуємо до 4,5 млрд грн в інфраструктуру. В першу чергу, будемо інвестувати в ті ділянки, де є обмеження швидкості до 20 км/год», – зазначив він.

За його словами, перший раз за роки незалежності України «держава згадала про «Укрзалізницю» і передбачила в держбюджеті близько 4 млрд грн на розвиток інфраструктури.

Також він додав, що «Укрзалізниця» готова до конкуренції на ринку залізничного транспорту. Жмак вважає, що конкуренція веде до прогресу, тому триває оптимізація бізнес-процесів.

«Ми рухаємося по плану анбандлінгу, коли ми вибудовуємо інтегровані вертикалі, які потім стануть частинами карго, пасажирського, інфраструктурного та виробничого холдингів. Тому, звичайно, перші кроки щодо приватної тяги дадуть нам інформацію, завдяки якій ми зможемо ще краще підготуватися до цієї конкуренції. Я вважаю, що результатом буде покращення загальної картини перевезень», – заявив Володимир Жмак.

Щодо перспектив проекту приміського залізничного транспорту City Express Володимир Жмак відзначив: «В першу чергу, хочу сказати, що мова не йде про гіперлуп, про космічні досягнення. Проект City Express досить прагматичний, практичний і реальний. Він не потребує дуже великих вкладень, але він дасть значний ефект Києву, дозволить розвантажити дороги і дозволить киянам дихати чистішим повітрям».

За його словами, сьогодні кожного дня до Києва приїжджає до 450 тис. осіб. Із них 77 тис. приїжджає залізничним транспортом вдень. «В рамках цього проекту ми плануємо збільшити кількість пасажирів до 150 тис. пасажирів в день. В чому полягає практичність цього проекту? Насправді не треба нічого вигадувати. Все, що для цього проекту потрібно, у нас уже є. У нас є інфраструктура, у нас є рухомий склад. Незважаючи на його зношеність, ще один, два роки ми зможемо його підтримати в робочому стані після чого, звичайно, його потрібно буде оновлювати швидкими темпами», – зазначив Жмак.

Голова правління «Укрзалізниці» додав, що на сьогодні планується, відремонтувавши деякі ділянки, покращивши диспетчеризацію, вийти на цифру 150 тис. пасажирів в день. «Ми будемо впроваджувати нові інструменти для приміського руху – це човникові електрички. Ми будемо починати експлуатацію човникових електричок на маршруті Буча-Святошино для того, щоб об’єднати метро з приміським сполученням», – зауважив Жмак.

Back to top button