Україна

Україну критикують за екстрадицію до Туреччини двох “прихильників Гюлена”

Україна екстрадувала до Туреччини двох громадян Туреччини, яких Анкара вважає прихильниками опозиційного лідера Фетхуллахи Гюлена, повідомляє 1NEWS з посиланням на voanews.com.

За даними турецької влади, вивезені до Анкари чоловіки очолюють мережу руху Гюлена в двох великих містах Іраку, Багдаді та Ірбілі. Туреччина вважає рух прихильників Гюлена незаконним і надала йому назву “Терористична група Фетхуллаха Гюлена” (FETÖ, Fethullah Gülen Terror Group – ред.).

Раніше затримані в Україні турецькі громадяни Самет Гюре та Саліх Фідан оприлюднили відео, де розповіли про намір української влади вивезти їх до Туреччини. Низка публічних осіб у Європі, Україні та в Туреччині закликали офіційний Київ та президента Зеленського не дозволити цю екстрадицію через небезпеку їхньому життю.

Зокрема, колишня депутатка Європарламенту Ребекка Гармс у вівторок, 5 січня, у Твітері заявила: “Україна не повинна екстрадувати людей – таких як ці вчителі – в країни, де їх чекає політичне переслідування. Натомість Україна повинна гарантувати верховенство права та права людини”.

В іншому повідомленні Гармс, яка була європейським законодавцем до 2019 року, додала: “Я добре пам’ятаю, як президент Зеленський якось особисто запрошував людей, що страждають від політичного переслідування, і обіцяв їм притулок і навіть паспорти”.

Український журналіст-міжнародник Максим Еріставі приєднався до критики правозахисників у Твітері.

“Попри обіцянки Зеленського, Україна досі не є безпечною для політичних біженців, які втікають від євразійських тиранів. Нелегальні екстрадиції та депортації в Туреччину, Азербайджан та Казахстан залишаються нормою”, – написав журналіст Еріставі.

Його підтримав онлайн кореспондент видання Politico Europe Девід Герценгорн, який раніше писав для видання The New York Times про проблеми із отриманням політичного притулку в Україні.

Турецьке урядове видання Daily Sabah у статті за середу, 6 січня, пише, що Саліх Фідан та Самет Гюре затримані в Україні під час перетину українсько-польського кордону. Раніше турецький уряд видав ордер на арешт цих двох осіб за звинуваченням у членстві в забороненій організації. Наразі обох чоловіків доставили в Анкару, в офіс Генеральної прокуратури.

Фідан викладав в одному з університетів Ірану. Гюре працював вчителем фізики в іншому освітньому закладі міста Ірбіл.

Проурядове видання Туреччини пише, що “Україна, близький союзник Туреччини, дозволила екстрадицію ще більшої кількості підозрюваних у причетності до FETÖ”.

Серед інших, видання згадує екстрадицію Юсуфа Інана з України у 2018 році. А також під час іншої операції з України вивезели в Анкару Саліха Зекі Їджита. Обох їх звинувачують у роботі на групу FETÖ.

Турецький духівник Фетхуллах Гюлен проживає нині у США, у штаті Пенсильванія.

Анкара вважає його організатором державного перевороту у Туреччині в 2016 році, коли турецькі солдати безуспішно спробували усунути від влади уряд і президента Ердогана, застосовуючи танки, літаки і вертольоти.

Туреччина досі вважає, що Гюлен веде активну роботу проти турецького уряду на міжнародній арені.

У 2016 році уряд США підтримав протест турецьких громадян. Державний департамент заявив, що люди вийшли на вулиці, аби «зберегти права і свободи демократичного суспільства».

Державна прикордонна служба України підтвердила, що двох затриманих громадян Туреччини вже відправили до країни походження. За даними української сторони, вони порушили українське законодавство, спробувавши у новорічну ніч незаконно перетнути українсько-польський кордон.

 

 

 

 

 

Back to top button