Україна

Українцям можуть заборонити продавати домашнє м’ясо

Аграрний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту прийняти законопроект про заборону українцям продавати домашнє м’ясо та сало з 2020 року. Документ №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» зареєстровано 16 січня 2018 року.

Документ передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони реалізовувати м’ясо та інші продукти забою, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл.

Зокрема, частину 2 та 5 статті 34 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» автори пропонують викласти в такій редакції:

«Забороняється здійснювати забій свійських тварин, а також забій свійської птиці, кролів, нутрій не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою свійських тварин в обсягах, що не перевищує забій десяти голів свійської птиці, кролів, нутрій на день».

Чинний Закон «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

В той же час у висновку науково-експертного управління зазначається, що скорочення встановлених у цій статті строків, протягом яких м’ясо та інші продукти забою, отримані не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, а також території, на яких ці продукти можуть продаватися кінцевому споживачеві, може негативно позначитися як на особах, які тримають  відповідних тварин, так і на споживачах відповідної продукції.

Авторський колектив законопроекту складається з депутатів: Олександра Бакуменка (БПП), Петра Юрчишина (БПП), Григорія Заболотного (БПП), Ярослава Єдакова («НФ), Валерія Лунченка (НФ), Олега Кулініча («Відродження»), Івана Мірошніченка («Самопоміч»), Владислава Голуба (позафракційний), Валерія Давиденка (БПП), Романа Мацоли (БПП) та Володимира Мельниченка (БПП).

Якщо запропонований законопроект буде прийнятий, то вже за два роки українці, які вирощують худобу та домашніх тварин не зможуть реалізувати свою продукцію, якщо забій буде проведений в домашніх умовах.

«Ситуація з м’ясом подібна до історії з впровадженням нових стандартів про вимоги до якості молока. Це призвело до незадоволення населення, необхідності кількаразової відстрочки запровадження стандартів ЄС (скасування діючого ДСТУ 3662-97 та набрання чинності новим ДСТУ 3662-2015) і державного фінансування закупівлі обладнання через кооперативи», – так оцінили законопроект в «Асоціації тваринників України».

Back to top button