Україна

Українцям готують “смарт-мобілізацію”


Українцям готують смарт-мобілізацію

Громадянам України дозволять самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони хочуть мобілізуватись, зазначив глава Мінцифри.


В Україні планують запустити “смарт-мобілізацію”, яка дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони хочуть мобілізуватись. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, пілотний проєкт буде запущено за місяць-два.

 
“Ми хочемо запустити так звану “смарт-мобілізацію” коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України. Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися”, – розповідає Федоров.
 
Якщо людина залишить заявку і пройде відбір та тести, далі буде навчання – і після цього мобілізований точно потрапить до роти ударних дронів та на посаду, яку він вибрав.
 
“І коли це вдасться зробити, ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані та ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну “смарт-мобілізацію”, – додав Федоров.
 
Міністр також зазначив, що розсилати повістки через додаток Дія, як і раніше, ніхто не планує.
 
Нагадаємо, в Україні вже запущено та регулярно оновлюється єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг.

Нова хвиля мобілізації в Україні: що відомо

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button