Україна

Українців закликали утриматися від поїздок до Білорусі


Українців закликали утриматися від поїздок до Білорусі

У Службі зовнішньої розвідки розповіли про ризики, які можуть загрожувати безпеці та життю українців.


Служба зовнішньої розвідки України закликала громадян утриматися від подорожей до Білорусі. Про це повідомила пресслужба СЗР.
 
У Службі поінформували про ризики, які мають менший масштаб у порівнянні з Росією, але також можуть загрожувати безпеці та життю українських громадян.

Українці можуть в’їхати на територію Білорусі через інші країни, які межують з РБ, окрім України.
 

Після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди тощо).

Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу – їх підключають до спеціалізованого “криміналістичного софту” для того, щоб вилучити інформацію із месенджерів.
 
“Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі”, – підкреслили у Службі зовнішньої розвідки.
 
За наявності інформування чи передачі даних, що для білоруської влади є чутливими, трапляються випадки депортації з країни чи звинувачення, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність за статтею про екстремізм.
 
Громадяни України на території Білорусі, як і у Росії, піддаються прискіпливій увазі з боку спеціальних служб та поліції.
 
У СЗР закликали пам’ятати, що права українців у Білорусі можуть бути порушені у будь-який момент.

Нагадаємо, 10 серпня у МЗС Білорусі викликали тимчасово повірену у справах України Ольгу Тимуш й заявили їй, що країна може розглянути доцільність подальшої присутності у Мінську диппредставництва України.

 
Це сталося після того, як самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про виявлення у повітряному просторі країни 9 серпня “повітряних об’єктів, які прямували з території України”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button