Україна

Українців попередили про розсилання шкідливого ПЗ

Українців попередили про розсилання шкідливого ПЗ

Фото: pixabay.com

В Україні масово розсилають електронні листи з небезпечними файлами

Зафіксовано масове поширення електронних листів із посиланням на програму, яка викрадає особисті дані.

Українцям масово розсилають листи зі шкідливим ПЗ, яке викрадає паролі та файли. Про це 30 березня повідомила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

“Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, що працює при Держспецзв’язку, виявила масове поширення серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів із темою “Нова програма для запису в журнал”, – заявили у відомстві.

Зазначається, що текст електронного листа містить повідомлення нібито від Міністерства освіти і науки України про “електронні навчальні журнали”, а також посилання на “програму” та пароль на архів.

“У разі відкриття архіву та запуску EXE-файлу, комп’ютер буде вражений шкідливою програмою, яка за сукупністю ознак (попри деякі відмінності) класифікована як MarsStealer”, – уточнили в службі.

MarsStealeо – шкідлива програма-стилер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп’ютер, крадіжка аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, крадіжка файлів, а також завантаження та запуск виконуваних файлів та виготовлення знімка екрану.

У Держспецзв’язку наголосили, що у разі виявлення вказаного повідомлення потрібно негайно повідомити на пошту cer[email protected] та не відкривати файли.

Раніше повідомлялося про розсилку фішингових листів на електронні адреси українських військових.

Держспецзв’язок нейтралізував масовану кібератаку на Укртелеком


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button