Україна

Українці назвали свої найулюбленіші свята


Українці назвали свої найулюбленіші свята

Трійка “лідерів”: Паска, Різдво та День Незалежності України. Найменш популярні свята – День перемоги і День праці.

Ставлення до Дня незалежності України за останні десять років радикально змінилося: у 2013 році це свято було найбільш важливим чи улюбленим для 12% українців, а в 2023 році – для 63%. Про це йдеться в опитуванні, яке презентував КМІС в середу, 23 серпня.

Понад десять років тому це було одним з найменш популярних свят (менш популярним був лиш День конституції), а тепер це одне з найбпопулярніших свят в Україні і поступається тільки двом головним релігійним святам.

За даними досліджень КМІС, у 2023 році більшість населення України святкує Великдень (Паску) та Різдво Христове з відсотком у 70% та 69% відповідно. Далі йде День Незалежності України – 63%. Наступний за популярністю – День захисників і захисниць України (54%).

Новий рік тривалий час ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, але у 2023 році він займає лиш п’яте місце – 52%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця, мають відповідно 29%, 25%, 22%. Найменш популярні свята в 2023 році – День перемоги та День праці (1 травня) – лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Станом на лютий 2013 року (тобто майже за рік до Революції Гідності) абсолютна більшість українців – 81% – підтримували незалежність України, а прагнули об’єднання з Росією – 16%. Тепер показник тих, хто виступає за незалежність, становить 89%, а частка тих, хто прагне об’єднання з Росією, становить 1%.

Незалежність України, за умови проведення нині відповідного референдума, підтримала б абсолютна більшість українців – щонайменше 82%.

Виключно російською говорять тільки 9% українців – опитування

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button