Україна

Український ринок злиття та поглинань обвалився на 62%

Економічна турбулентність значно більше вплинула на довіру інвесторів до українського ринку злиття та поглинань, ніж у інших регіонах

Word ‘M&A’ of the yellow square pixels on a black matrix background. Mergers and acwuisitions concept.

Економічний вплив пандемії COVID-19 зупинив зростання M&A угод в Україні, яке тривало упродовж трьох років поспіль – вартість M&A угод зменшилася на 62% до 0,9 млрд доларів.

Про це свідчать результати дослідження KPMG “M&A Radar 2020: Україна”, – інформує 1NEWS.

При цьому, обсяг активності знизився до рівня 2017 року: протягом 2020 року було оголошено 69 транзакцій, що на 15% менше у порівнянні з попереднім роком.

Економічна турбулентність значно більше вплинула на довіру інвесторів до українського ринку злиття та поглинань, ніж у інших регіонах. Для прикладу, у Центральній та Східній Європі вартість M&A угод впала на 16%, а в світі загалом на 7%.

Зменшення вартості M&A угод частково пояснюється нижчим рівнем прозорості: розкривалася інформація про вартість лише щодо 48% угод. У 2019 році цей показник становив 59%. Водночас середня вартість транзакцій зменшилась до 28 млн доларів США.

“Таке зниження середньої вартості транзакцій відображає поєднання таких чинників, як небажання деяких інвесторів вкладати капітал під час пандемії, неспроможність деяких інвесторів залучити фінансування протягом цього періоду та бажання продавців, фінансовий стан яких не постраждав, відкласти укладення угод в очікуванні кратного підвищення вартості бізнесу”, – додали в KPMG.

Зазначається, що у 1 півріччі 2020 року було оголошено 27 угод загальною вартістю 456 млн доларів.

Порівняно з 1 півріччям 2019 року відбулося зменшення обсягу угод на 40% і зменшення вартості угод на 47%, що є найнижчими показниками за півроку з 1 півріччя 2015 року.

“Серед найзначніших угод – купівля у травні 2020 року бельгійською групою Sibelco, що займається промисловими мінералами, українських компаній з видобування глини: ТОВ “Євромінерал” та ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів”. Emerging Europe Growth Fund, що належить до Horizon Capital, придбав значну міноритарну частку у MAKEUP Group, яка є швидкозростаючим провідним гравцем онлайн-торгівлі у сегменті косметичних товарів. M&A угоди в Україні почали набирати обертів влітку 2020 року та показували позитивну динаміку в IV кварталі, коли було оголошено 26 угод загальною вартістю 187 млн доларів. Цей період став найактивнішим за показником кількості укладених угод в Україні за період з 2014 року”, – йдеться у звіті.

Незважаючи на те, що у 2 півріччі 2020 року було оголошено майже дві третини від усіх угод, сукупна вартість цих операцій у цілому відповідала 1 півріччю – 469 мільйонів доларів.

Однією з причин цього було різке зниження прозорості щодо розкритої вартості угод, коли вартість транзакцій розкривалась лише для 40% угод протягом 2 півріччя 2020 року у порівнянні майже з 60% у 1 півріччі 2020 року.

При цьому, загальна структура M&A угод в Україні залишається відносно стабільною: на вітчизняні угоди припадає 62% (43 угоди) транзакцій, оголошених протягом 2020 року. Найбільшою вітчизняною угодою, оголошеною в минулому році, стало придбання ТОВ “Єврожитлогруп” (власник бізнес-центру “101 Tower”) компанією Dragon Capital за 110 млн доларів.

Back to top button