Україна

Український криголам завершив перший рейс до Антарктиди

Український криголам завершив перший рейс до Антарктиди

Фото: Национальный антарктический научный центр

Після рейсу криголам Ноосфера залишився в Чилі

У Національному антарктичному науковому центрі заявили про велику перемогу на антарктичному фронті.

 

Перший рейс українського криголаму Ноосфера в Антарктиду завершився 20 квітня поверненням до порту Пунта-Аренас у Чилі. Судно вели разом український капітан Павло Панасюк та колишній британський капітан криголама Саймон Воллес, повідомляє Національний антарктичний науковий центр у четвер, 21 квітня.

 

 

Під час цього рейсу судно забезпечило перезмінку українських антарктичних експедицій: привезло на станцію Академік Вернадський команду 27 експедиції, яка зимуватиме. Замість них криголам забрав учасників 26 експедиції та сезонний загін вчених і технічних працівників.

 

Також на станцію доставили 140 тонн пального та 80 тонн інших вантажів (продукти харчування, будматеріали для модернізації Вернадського).

 

На Ноосфері прибули також вантажі і на польську антарктичну станцію – Арцтовський. На зворотному шляху криголам забрав учасників польської антарктичної експедиції, які раніше планували вирушати з Антарктики на борту російського судна.

 

Далі учасники обох експедицій вилітатимуть літаками додому. Спочатку – до Варшави. Українська команда з Польщі добиратиметься до України наземним транспортом.

 

Після рейсу криголам Ноосфера залишається в Чилі. На першому рейсі було заплановано потужну програму з досліджень Південного океану, але більшу її частину довелося скасувати через війну.

 

Втім, українські вчені виконали з борту судна частину запланованих досліджень. Вперше за 20 років українська експедиція відібрала проби донних відкладень в океані.

 

“Тобто, за перший рейс Ноосфери в Антарктику ми маємо і перезмінку українських експедицій, і міжнародне співробітництво, і проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану. В умовах війни, коли інші країни у нас запитували, чи зможемо ми хоча б провести ротацію зимівників Вернадського, це можна назвати не просто перемогою, а дуже великою перемогою на антарктичному фронті”, – заявив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

 

Нагадаємо, у 2021 році Україна купила британський криголам James Clark Ross за 5,3 млн доларів. Останні 30 років цей корабель виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button