Україна

Український криголам Ноосфера відправився до Антарктиди


 Український криголам Ноосфера відправився до Антарктиди

Судно має дістатися Антарктики в першій декаді грудня. Серед учасників експедиції троє є науковців.


Український науково-дослідний криголам Ноосфера розпочав третій антарктичний сезон.
Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти та науки.
 
“В п’ятницю, 17 листопада, флагман українського науково-дослідного флоту – криголам Ноосфера – вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже третій його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна є Олександр Гришко”, – йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, що як і торік, нинішня експедиція Ноосфери є спільною українсько-польською і частково фінансованою Польською антарктичною програмою. Тож спочатку криголам вирушить до польської антарктичної станції Арцтовський Arctowski Polish Antarctic Station, яка знаходиться на острові Кінг Джордж. Туди буде доправлено команду полярників та вантажі.
 
Потім судно піде до української станції Академік Вернадський. Туди теж доставлять вантажі, а також сезонну експедицію. Більшість її учасників – це технічні фахівці, які мають завершити розпочату ще до повномасштабної війни модернізацію станції.

 
Цього сезону в планах заміна системи водопостачання гарячої та холодної води, реконструкція причалу, завершення робіт з заземлення всіх будівель станції та низка інших невідкладних робіт.
 
Також серед учасників сезонної експедиції троє науковців: біолог, метеоролог та геофізик. Очікується, що судно дістанеться Антарктики в першій декаді грудня цього року.
 
У МОН додали, що до нового антарктичного сезону було виконано багато робіт з технічного обслуговування та вдосконалення роботи криголама. Зокрема, проведено плановий ремонт і обслуговування суднових механізмів та систем у сухому доці, капітальний ремонт суднових енергетичних установок, а також модифіковано систему охолодження суднових енергетичних установок.
 
Крім цього, був встановлений кавітаційний паливний модуль українського виробництва.  Додатково судно оснастили новим навігаційним та іншим обладнанням. 

Нагадаємо, другий антарктичний сезон українського науково-дослідного криголама Ноосфера завершився у квітні поточного року. Загалом другий сезон Ноосфери тривав чотири місяці.

Науковці з Університету Лідса стверджують, що Антарктида втратила близько  7,5 трлн тонн льоду з 1997 року. Це становить понад 40% шельфового льодовика.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button