Україна

Український бізнес вперше за рік покращив оцінку економічного зростання

Поліпшення індексу відбулося переважно за рахунок високих оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово економічного стану підприємств, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, а також інвестиційних видатків на будівництво

Оцінки бізнесу щодо економічного зростання поліпшилися вперше з І кварталу 2020 року – індекс ділових очікувань НБУ повернувся до позитивного значення 108,4%.

Про це Про це свідчать результати опитування керівників компаній НБУ у I кварталі 2021 року, – інформує 1NEWS.

“Поліпшення індексу відбулося переважно за рахунок високих оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово економічного стану підприємств, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, а також інвестиційних видатків на будівництво”, – пояснили у Нацбанку.

Наразі бізнес очікує зростання обсягів виробництва протягом наступних 12 місяців – баланс відповідей зріс до 5.6% проти -24.4% у IV кварталі 2020 року.

Також очікується нижча інфляція: у I кварталі очікувана річна інфляція становила 7.7% порівняно з 7.9% у попередньому кварталі. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 29.15 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 29.68 грн/дол. США).

Зазначається, що суттєво поліпшилися оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців: баланс відповідей – 12.7% (у ІV кварталі 2020 року – 1.3%). Найвищі очікування – у підприємств сільського господарства (25.5%).

Бізнес очікує збільшення обсягів реалізації своєї продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання. Баланс відповідей – 18.0% проти 7.1% у ІV кварталі 2020 року.

Поліпшилися очікування підприємств щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар до 11.7% (проти 3.8% у ІV кварталі), на будроботи – до 1.4%. Крім того, очікується зростання обсягів іноземних інвестицій підприємствами, які їх залучають: баланс відповідей зріс до 10.4% з 7.0% у ІV кварталі 2020 року.

Бізнес пом’якшив свої очікування щодо зменшення загальної кількості працівників на своїх підприємствах: баланс відповідей становив “мінус” 1.9% (у попередньому кварталі – “мінус” 9.9%). 62.9% планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців.

Зросла частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, – до 8.7% з 6.9%. Головними перешкодами для залучення нових кредитів респонденти назвали високі ставки (55.9% опитаних) та надмірні вимоги до застави (40.9%).

Джерело: Економічна правда

Back to top button