Україна

Українських жінок зобов’язали стати на військовий облік

Якщо жінка-працівниця не стане на облік, то сплачуватиме штраф 850-1700 гривень, а її керівник на роботі - 5100-8500 гривень

Жінкам сотень професій доведеться стати на обов’язковий облік військовозобов’язаних.

Відповідний наказ Міноборони України від 11 жовтня 2021 року набув чинності, – інформує 1News.

Наказом затвердили перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку безліч популярних професій, як от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

“Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних”, – йдеться у змінах до закону.

На облік військовозобов’язаних братимуть жінок, які мають відповідну спеціальність та “придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та віком”. Для жінок граничний вік – 60 років.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

“Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками”, – йдеться в законі.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві за переліком, стали на військовий облік.

Також, перш ніж брати жінку на роботу, роботодавець має перевіряти в неї документи про взяття на військовий облік.

Порушення норм каратиметься штрафами від держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button