Україна

Українських студентів позбавлятимуть ступенів “молодший бакалавр”, “бакалавр” і “магістр” за плагіат

Перевірка інформації про порушення академічної доброчесності та прийняття відповідного рішення щодо можливих фактів порушення академічної доброчесності університетом здійснюватиметься у двомісячний термін

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти студентам у разі виявлення в їхній кваліфікаційній роботі академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації, списування або обману.

Студенти можуть бути позбавлені ступенів “молодший бакалавр”, “бакалавр” і “магістр”, – інформує 1NEWS.

“Відтепер на державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування міри чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів. Мова виключно про заклади вищої освіти. Вважаю, що рішення уряду сприятиме формуванню відповідальності здобувачів вищої освіти в Україні та підвищенню їхньої конкурентоспроможності”, – заявив з цього приводу міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Зазначено, що порядок визначає процедуру скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації, процедуру розгляду справи про порушення здобувачем вищої освіти академічної доброчесності, процедуру розгляду питання щодо добровільної відмови здобувача вищої освіти від ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації; правові наслідки скасування рішення та порядок його оскарження.

Скасування рішення здійснюється з урахуванням вимог закону України “Про освіту” в разі виявлення, зокрема у кваліфікаційній роботі, академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації, списування, обману, хабарництва.

У ньому уточнюється, що забезпечуватиме дотримання учасниками освітнього процесу академічної доброчесності система внутрішнього забезпечення якості вищої освіти університету.

Крім того, згідно з ухваленим Порядком, вчена рада закладу вищої освіти затверджуватиме порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності, який буде містити процедуру утворення та роботи органу, який здійснює перевірку заяв (повідомлень) щодо фактів порушення академічної доброчесності; підстави для проведення перевірки, терміни, підстави та порядок оскарження результатів перевірки; процедуру, терміни вивчення та експертизи кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти, заяв (повідомлень) щодо фактів порушення академічної доброчесності, а також порядок підготовки та вимоги до експертного висновку; відповідність кваліфікаційним вимогам до експертів; процедуру ухвалення рішення про скасування рішення та найменування органу, уповноваженого приймати таке рішення; процедуру реалізації особою, стосовно якої порушено питання про порушення нею академічної доброчесності, прав, передбачених частиною восьмою статті 42 закону України “Про освіту”.

Скасування рішення здійснюватиме заклад вищої освіти, який присудив студенту відповідний ступінь вищої освіти, або його правонаступник.

“Перевірка інформації про порушення академічної доброчесності та прийняття відповідного рішення щодо можливих фактів порушення академічної доброчесності університетом здійснюватиметься у двомісячний термін”, – наголошують у Міносвіти.

Там додають, що в разі скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації відповідний документ про вищу освіту та документи про вищу освіту, видані на його основі, будуть недійсними.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Back to top button