Україна

Українському хакеру загрожує понад 100 років ув’язнення в США

Ярослав Васинський зламав американську софтверну компанію Kaseya, за допомогою якої розповсюджував віруси-вимагачі: у підсумку, жертвами стали близько 1500 підприємств та організацій по всьому світу

Міністерство юстиції США звинуватило українця Ярослава Васинського та росіянина Євгена Поляніна у кібератаках REvil з використанням хакерської програми-вимагача.

Їм загрожує по понад 100 років ув’язнення, – інформує 1News.

Повідомляється, що у липні цього року 22-річний українець Ярослав Васинський зламав американську софтверну компанію Kaseya, за допомогою якої розповсюджував віруси-вимагачі. У результаті жертвами стали близько 1500 підприємств та організацій по всьому світу.

Хакерське угруповання вимагало викуп у 70 млн доларів за розблокування даних, зашифрованих в результаті атаки. Через три тижні Kaseya допомогла користувачам повернути доступ до даних ключем дешифрування.

Повідомляється, що Васинського вдалося затримати. Він заарештований у Польщі і очікує на екстрадицію до США, де його притягнуть до кримінальної відповідальності. Васинського звинувачують у змові з метою шахрайства, пошкодженні комп’ютерів та крадіжці грошей. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 115 років.

Євгена Поляніна затримати не вдалося. Проте Мін’юст США конфіскував у нього 6,1 млн доларів. Передбачається, що він отримав ці гроші після проведення атак хакерів за допомогою програм-вимагачів Sodinokibi/REvil в 2019 році як викуп. За даними джерел, йому загрожує до 145 років ув’язнення.

Тим часом Міністерство фінансів США наклало санкції на Васинського та Полянина, а також на криптовалютну біржу, яку хакери могли використовувати для переказу коштів.

Держдепартамент США оголосив про винагороду у 10 млн доларів за інформацію про осіб чи місцезнаходження лідерів хакерського угрупування REvil. Влада США також пропонує до 5 млн доларів за інформацію, яка допоможе заарештувати або засудити хакерів за змову та участь в атаках з використанням програмного забезпечення REvil.

Джерело: УНН

Back to top button