Україна

Українсько-французький бізнесмен Омар Арфуш провів у Бейруті з’їзд партії і має намір стати прем’єром Лівану – 1News


Страна

У переживаючому економічну і політичну кризу Лівані, де в травні голосуватимуть за новий парламент, набирає обертів передвиборча кампанія українсько-французького підприємця Омара Арфуша, штаб якого очолив його брат, відомий український телеменеджер Валід Арфуш, повідомляє “Страна”.

Омар Арфуш, який має намір за підсумками виборів стати прем’єр-Міністрів Лівану, офіційно представив свою партію “Третя республіка” на установчій конференції в Бейруті.

Захід транслювався в ефірі популярного ліванського каналу MTV, в ньому брали участь топ-особи Європи – французький сенатор Наталі Гуле, відомий борець з корупцією, адвокат Вільям Бурдон, голова Військового комітету ЄС генерал Клаудіо Граціано.

“Арфуш балотується з рішучою програмою боротьби з корупцією спадкової еліти, яка поставила Ліван на коліна, повернення вкрадених активів і новою угодою з країнами Перської затоки”, – сказала Гулі.  

Генерал Граціано також підтримав Арфуша.

“Граціано обіцяє Лівану допомогу, якщо переможе “Третя республіка”. Це дуже рідкісний випадок, коли військовий на найвищій посаді бере участь у політичному заході. Адвокат Бурдон дуже сильно критикував нинішніх Ліванських політиків, назвав їх мафією. Він-засновник юридичної організації, яка конфіскує майно диктаторів і корупціонерів по всьому світу. Разом з французьким фінансовим трибуналом він конфіскував гроші в банках, машини, будинки в африканських країнах і продали з аукціону”, – сказав “Страні” Арфуш. 

У програмі Арфуша – відмова від розподілу політичних посад за етноконфесійним принципом (зараз пости поділені між християнами і мусульманами за квотами), прямі вибори президента (зараз його вибирає парламент), повернення награбованих ліванською елітою коштів.

Арфуша, за його словами, підтримує ліванська молодь, що вийшла на вулицю в жовтні 2019 року з вимогами зміни “вічних” Еліт.

Учасники “Жовтневої революції” планують разом в Арфушем сформувати кабінет “технократів”, почати боротьбу з корупцією і провести масштабні економічні реформи в Лівані, де, за даними Світового банку, більше половини населення країни живе за межею бідності, а різке падіння купівельної спроможності місцевої валюти боляче вдарило по більшості робітників і службовців. 

У планах Арфуша-створення Верховного Суду Лівану по боротьбі з корупцією серед суддів, а також незалежної поліції і Вищої ради з прозорості, який буде стежити за новими чиновниками, позбавляти статусу і переслідувати в судовому порядку, якщо їх провина буде доведена.


Страна

“Омар-перший Ліванський емігрант, який бере участь у парламентських виборах в Лівані. Ліванців у світі налічується близько 16 мільйонів, з них всього 4 мільйони проживає в Лівані, більшість виїхала в пошуках кращого життя”, – сказав “Страні” Валід Арфуш, глава передвиборного штабу.


Джерело

Back to top button