Україна

Українські селекціонери вивели новий сорт картоплі

Сорт картоплі «Солоха» зовсім недавно вивели селекціонери Інституту картоплярства (Київська область) НААН України, і він успішно приживається в умовах півдня України, інформує 1NEWS з посиланням на agronews.ua.

Аграрії, які із задоволенням закуповують його насіння, кажуть, що новий сорт може давати по два врожаї на рік, по 40 т/га.

Завдяки незвичайному кольору, її охоче купують для приготування страв в кафе і ресторанах.

«Картопля не проросте в холоді та при посусі. Вологи в землі мало, ще є надія на березневі дощі. Краще пригальмувати ріст паростків. ­Розкласти картоплю в коморі, тонкі проростки обламати. З них врожаю не вийде. Нові виростуть товстіші. Також слід викинути картоплю, що вкрилася сухою гниллю»,- наголошує   заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва інституту картоплярства  Микола Фурдига.

В умовах зміни клімату українцям треба переходити на посухостійкі сорти. Вони майже не реагують на нестачу вологи в повітрі та ґрунті. В інституті вивели такі — Княгиня і Случ.

«В Україні цього року бракує якісної насіннєвої картоплі. Перед купівлею слід перевірити сертифікати якості. Бо можна залишитися без грошей і хорошого насіння для наступного року», – зазначає Микола Фурдига.

 

 

 

 

 

Back to top button