Україна

Українські підприємства постачають обладнання для турецької АЕС, яку будують росіяни

АЕС "Аккую" будується на узбережжі Середземного моря в турецькій провінції Мерсін

Труби і деталі для реакторів АЕС “Аккую” поставляють два підприємства з Краматорська.

Ці вироби будуть використані для будівництва в Туреччині атомної електростанції (АЕС) “Аккую”, яку будує Росія, – інформує 1NEWS.

Новокраматорський машинобудівний завод (НКМЗ) у серпні почне відвантаження партії труб (116 шт.) і трійників, використовуваних у трубопроводах високого тиску.

НКМЗ уже відвантажив партії із 46 шестиметрових труб, серед яких 26 діаметром 711 мм і 20 — діаметром 813 мм. Частину з них уже отримав замовник. Вартість обладнання не розголошується.

У поставках обладнання для “Аккую” бере участь й інше підприємство з Краматорська — “Енергомашспецсталь”. Так, наприкінці липня замовнику були здані шість заготовок, призначених для головного циркуляційного трубопроводу блоку №3 АЕС.

АЕС “Аккую” будується на узбережжі Середземного моря в турецькій провінції Мерсін. Проєкт передбачає спорудження чотирьох енергоблоків потужністю 1 200 МВт кожен. Термін експлуатації АЕС — 60 років, із можливістю продовження.

“Аккую” споруджується за російським проєктом, що враховує будівництво і введення в експлуатацію чотирьох енергоблоків із реакторами типу ВВЕР-1200. Угода про будівництво станції була підписана в травні 2010 року.

Вартість проєкту будівництва АЕС становить майже $22 млрд. Перша в Туреччині АЕС повинна бути повністю побудована через два роки, до 100-річчя республіки.

Спорудження “Аккую” є першим у світі проєктом АЕС, реалізованим за моделлю BOO (build-own-operate, будуй-володій-експлуатуй).

Російські підрядники за свої гроші спроєктують станцію, побудують, експлуатуватимуть і виведуть з експлуатації.

Дохід вони отримуватимуть від продажу електроенергії.

Джерело: Фокус

Back to top button