Україна

Українські підприємці прогнозують курс 30 гривень за долар

Минулого року очікування були більш оптимістичними

Український бізнес закладає на 2019 рік вартість американського долара на рівні 30 гривень.

Про це йдеться в дослідженні прогнозів представників бізнесу на наступний рік, проведеному Європейською бізнес асоціацією, – інформує 1NEWS.

“При плануванні бюджетів на наступний рік бізнес закладає вартість валюти на рівні 30 грн за 1 долар, тоді як на поточний рік прогнози були на рівні 28 грн за долар”, – сказала виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко.

Понад 61% виконавчих директорів компаній заявили, що не планують масштабних інвестицій на 2019 рік.

У той же час, 75% СЕО очікують позитивного розвитку бізнесу в Україні в наступному році. Так, 42% власників бізнесу очікує на збільшення доходу від розвитку бізнесу в розмірі 10-20%. Прогнози 43% СЕО по прибутковості в валюті становлять до 10%.

17% опитаних прогнозують зростання доходу в бізнесі в гривні більш ніж на 20% і на 10-20% в доларовому еквіваленті.

“Минулого року очікування були більш оптимістичними. Тоді 86% власників сподівалися на позитивні зміни. Зараз ми повертаємося до показників 2017 року”, – зазначила Дерев’янко.

За її словами, основними завданнями, визначеними бізнесом для влади на наступний рік є: ефективна боротьба з корупцією, становлення верховенства права, судова реформа і політична стабільність.

На думку опитаних СЕО, важливими факторами для розвитку бізнесу в Україні є також: проведення податкової та митної реформ, прогрес у виконанні Угоди між Україною та Євросоюзом і посилення енергобезпеки та енергоефективності.

“Для поліпшення інвестклімату для бізнесу необхідно: запустити роботу Антикорупційного суду, реформувати судову систему і повернути довіру до неї, відкрити ринок землі, знизити податковий тиск на фонд оплати праці, детінізувати економіку”, – йдеться в повідомленні.

У дослідженні “Прогнози бізнесу на 2019 рік” приймало участь 106 топ-менеджерів компаній-членів ЄБА. Опитування містило 10 питань, і проводилося вже третій рік поспіль.

Джерело: Економічна правда

Back to top button