Україна

Українські медики отримуватимуть житло у лізинг під 5%

В Україні запускають програму лізингу під 5% на житло для медиків. Відповідний договір між Міністерством охорони здоров’я та “Укрфінжитлом” був підписаний сьогодні, інформує 1news з посиланням на пресслужбу Міністерства фінансів.

Повідомляється, що ця угода дозволить працівникам медичної сфери, які отримують заробітну плату з бюджету, придбати житло в лізинг під 5%.

“Це тільки перший крок. Мінфін ініціюватиме підписання таких угод з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери – медики, військові, поліцейські, вчителі, які отримують зарплату нижче ринкової, мали можливість придбати житло на пільгових умовах. У короткостроковому періоді планується придбати 12 000 квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг”, – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Як заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, така програма дасть можливість медикам впевнено інвестувати в житло.

“Мова йде про можливість взяти житло в лізинг і, сплачуючи суму звичайної оренди, через деякий час отримати право власності на житло”, – додав він.

Умови програми:

  • процентна ставка за програмою лізингу – 5% річних;
  • авансовий внесок за лізинговою угодою – 0%;
  • термін угоди – до 20 років.

Важлива перевага програми – це фіксована ставка на весь період дії договору, яка не залежить від зовнішніх обставин.

Придбати житло в рамках програми можуть громадяни України, які отримують заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету або місцевих бюджетів, а також переселенці. Однією з умов є робота на поточному місці не менше 6 місяців.

Додаткові вимоги:

  • обмеження щодо максимального середньомісячного доходу сім’ї залежно від середньомісячної заробітної плати в регіоні;
  • у членів сім’ї заявника немає у власності нерухомості (крім розташованої на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей) або сім’я потребує поліпшення житлових умов (площа нерухомості у власності менше 20 квадратних метрів на одного члена сім’ї).

Сім’я в рамках програми – це чоловік, дружина, їх неповнолітні діти.

Вимоги до житла:

  • вік житла до 20 років або його реконструкція (капітальний ремонт) здійснена не раніше ніж за десять років до укладення договору фінансового лізингу;
  • нормативна площа житла – до 21 квадратного метра на одного члена сім’ї, для сім’ї з одного або двох осіб – це 52,5 квадратних метрів;
  • нормативна вартість одного квадратного метра квартири, яку можна придбати, залежить від вартості спорудження житла, що визначається Мінрегіоном, помноженої на коефіцієнт в залежності від населеного пункту (наприклад, для Києва та прилеглих населених пунктів (до 30 км від межі міста) вона складає майже 30 тисяч гривень).

 

 

 

 

Back to top button